Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, θα ανακοινώσει την Κυριακή (11 π.μ.), στην εγκατάσταση του Μπάντμιντον στο Γουδί, την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος. Η ηγετική ομάδα της ΝΔ παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις βουλευτών οι οποίοι «φλερτάρουν» με την ιδέα της μετεγγραφής.

Ads

Ως επικρατέστερο όνομα για τον νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος φιλοδοξεί να εκφράσει τη λεγόμενη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά, εμφανίζεται το «Δημοκρατική Συμμαχία» (επικρατεί έναντι των «Δημοκρατική Συνεργασία» και «Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα»).

Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη μεταφέρουν κατηγορηματικά ότι, στην ιδρυτική εκδήλωση του κόμματος, από τη ΝΔ δεν θα παραστούν σημερινοί βουλευτές παρά έμπειρα στελέχη που προέρχονται κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γενικότερα, γίνεται λόγος για «μια νέα πολιτική δύναμη, ένα κίνημα δημιουργίας, ένα κίνημα προοπτικής, που θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

Με δηλώσεις τύπου: «με το Μαρκογιαννάκη και τον Κιλτίδη μόνο το καινούργιο δεν μπορεί να εγγυηθεί», στη Ρηγίλλης αμφισβητούν τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το νέο κόμμα, ωστόσο, στην πράξη βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω παρασκηνιακών διεργασιών οι οποίες σημειώνονται ανάμεσα στην κ. Μπακογιάννη και στελέχη της ΝΔ, όπως η κ. Έλσα Παπαδημητρίου και ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Ads

Ο τελευταίος, μιλώντας στο Real Fm, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το κόμμα της Ντόρας θα μπει στη Βουλή» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, χρειάζονται συμμαχίες».

Σε αυτό το σημείο, άλλωστε, στην προοπτική συμμετοχής του κόμματος της κ. Μπακογιάννη σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον -αν όχι η ανησυχία- για τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι στελέχη της θεωρούν πως η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών ενδέχεται να της γυρίσει «μπούμερανγκ».