Παρά τους κόπους τους οποίους καλούνται να καταβάλλουν και το άγχος στο οποίο υφίστανται, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων φαίνεται πως δεν βλέπουν αντίκρισμα. Αυτό προκύπτει από την στάση των πρώτων σε πανελλήνια κλίμακα.

Ads

 
Αν και εισάγεται στην Νομική Αθηνών, η Αλεξία Παπαϊωάννου, η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις με 19.728 μόρια, επέλεξε να σπουδάσει στην Γερμανία. Θα σπουδάσει στην Χαϊδελβέργη με υποτροφία από την γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών στην Αθήνα.
 
image

Για την ίδια, «οι σπουδές στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια πρόκληση από όλους τους επιτυχόντες. Είναι ένα παράθυρο στην γνώση». Όπως σχολίασε σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, εν όψει της αναχώρησής της στις 25 Σεπτεμβρίου, «δεν σκέφτομαι τίποτα, δεν ξέρω τι με περιμένει. Όμως, νιώθω ότι εάν τα καταφέρω εκεί, όλα θα είναι πιο εύκολα. Αποκτάς μεγάλη αυτοπεποίθηση όταν έχεις κάνει καλές σπουδές».
 
«Ως επιστήμη η νομική είναι ενδιαφέρουσα. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό πτυχίο, όμως δεν θέλω να γίνω δικηγόρος. Μου αρέσει το γράψιμο, θα σκεφτόμουν ακαδημαϊκή καριέρα ή τη δημοσιογραφία», προσθέτει.

Τι προκύπτει από τις βάσεις 2013;

Σε συνέντευξή του στο tvxs.gr χθες, ο Αλέξανδρος Φουρλής, διευθύνων σύμβουλος του kariera.gr, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τον γενικό προσανατολισμό των νεαρών ηλικιών σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
 
Ειδικότερα, ο κ. Φουρλής είπε πως από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν οι βάσεις φέτος, φαίνεται ότι η ανασφάλεια και την οποία δημιουργεί η κρίση οδηγεί σε πιο ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ δεδομένες και σίγουρες λύσεις – για αυτό και προτιμήθηκαν σχολές που θα στρέψουν τους υποψηφίους στα τελευταία «ανέπαφα» τμήματα του δημοσίου τομέα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2013 ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ 
 
Κατά τον ίδιο οι τομείς εργασίας που φθίνουν είναι, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, οι θέσεις εργασίας χωρίς εξειδίκευση, όπως γραμματείς, υπάλληλοι γραφείου, γενικών καθηκόντων κλπ. Την ίδια στιγμή παρατηρείται πληθώρα αποφοίτων στους τομείς των νομικών, των ανθρωπιστικών σπουδών και των εκπαιδευτικών, καθώς δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. 

Ads