Την πρώτη απεργιακή απάντηση έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Παρά τη βροχή, χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους. Στη μαζική συγκέντρωση και απεργιακή διαδήλωση που συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας, δεκάδες ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα, κυριάρχησαν συνθήματα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στην κρατική-εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία.

Ads

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι η πρώτη που γίνεται με τη νέα κυβέρνηση κι έχει ως κύριο στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση διά του κυρίου Βρούτση πριν από καιρό ψήφισε νόμο, με τον οποίο περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υποβαθμίζει έναντι των επιχειρησιακών, και βεβαίως βάζει για ακόμη μία φορά χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο».

image

image

Ads

Μεταξύ των μέτρων, καταγγέλλεται η προσπάθεια ελέγχου των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση αλλά και η επιχείρηση απομαζικοποίησης των συνδικάτων μέσω της καθιέρωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη λήψη αποφάσεων.

image

Διαβάστε επίσης 
Στους δρόμους κόντρα στο εργασιακό πολυνομοσχέδιο

Το παρών έδωσαν και αρκετά μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τη δικιά του πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, το οποίο συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια.

image

image

Σημειώνεται ότι η Ένωση των Εφοπλιστών (ΣΕΕΝ), κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με το δικαστήριο να κάνει αποδεκτή την αίτησή τους, χαρακτηρίζοντας την απεργία των ναυτεργατών παράνομη, όπως επίσης και αυτή που προκήρυξε το ΕΚ Πειραιά. Ωστόσο μαζική απεργιακή περιφρούρηση στο λιμάνι πραγματοποιήθηκε από τα χαράματα στο λιμάνι του Πειραιά. Μέλη της ΠΕΝΕΝ περιφρούρησαν την απεργία με την στήριξη συνδικαλιστών της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων.

image

image