Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επιστροφή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω twitter.

Ads

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να επιστρέψει μέρος του πλεονάσματος που πλήρωσαν πολύ ακριβά οι Έλληνες φορολογούμενοι» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα ζητά να επιστραφεί στους πολίτες το 0,5% του πλεονάσματος, δηλαδή 865 εκατομμύρια ευρώ. Καλεί τον πρωθυπουργό να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, μέτρο που κοστίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, 180 εκατομμύρια ευρώ.

Ζητά επίσης να μειωθεί από φέτος ο ΕΝΦΙΑ κατά 20%, με κόστος 530 εκατομμύρια ευρώ, να επανέλθει ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από 24% που είναι σήμερα, με κόστος 100 εκατομμύρια ευρώ και τέλος να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί με κόστος 55 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε και τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, όπου αναφέρθηκε στις προτάσεις αυτές και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, τα οποία, όπως είπε, δεν ήταν στο τραπέζι και συνιστούν το κόστος του παιχνιδιού των καθυστερήσεων που έπαιξε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει και τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία υποστήριξε ότι «είναι ο φερετζές για να περάσουν τα σκληρά μέτρα για την περικοπή στις συντάξεις και στο αφορολόγητο».

Η απάντηση του Μαξίμου

«Κατανοούμε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους», σημειώνει το Μαξίμου για τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Προσθέτει σκωπτικά, ότι «κάποιος, όμως, πρέπει να του εξηγήσει ότι παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται». «Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους», συνεχίζει το Μαξίμου για να καταλήξει: «Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει».