Εν αναμονή των τελευταίων λεπτομερειών για τους όρους και το επιτόκιο του δανεισμού από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε σήμερα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Η αναπόφευκτη, κατά πως φαίνεται, προσφυγή στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει προκαλέσει ωστόσο αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Ads

«Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κρίση, την χειρότερη της μεταπολίτευσης, κρίση πρωτοφανή για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Και το πατριωτικό μας καθήκον είναι να σώσουμε τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά για την κατάσταση ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής. «Αυτή ήταν η κατάσταση με την οποία βρέθηκα αντιμέτωπος, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. Η καταστροφή θα ήταν ήδη εδώ. Η χρεοκοπία θα ήταν ήδη εδώ. Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Αυτό το αποτρέψαμε οριστικά» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «ποιος φταίει» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης όμως είναι διχασμένα. Ορισμένοι ζητούν να κατατεθεί το αίτημα για να «ξεμπερδεύουμε» και άλλοι επιμένουν να απορρίπτουν τη συμμετοχή του διαβόητου ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης. Δεν απουσιάζουν και αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι το επιτόκιο 5%, με το οποίο σκοπεύουν να μας δανείσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με την γερμανική επιταγή, είναι εξαιρετικά τσουχτερό.

«Εάν αποτύχει το ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση του τεράστιου αυτού οικονομικού προβλήματος -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- δεν θα υπάρχει μέλλον ούτε για τη χώρα, ούτε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Ads

«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το πολιτικό μας σύστημα ηττάται με την παραπομπή σε αυτόν το μηχανισμό. Αυτό προϋποθέτει μια πανστρατιά και μια καθοδήγηση. Το πάρτι τελείωσε», σημείωσε ο Γ. Φλωρίδης. «Νομίζω ότι η εικόνα είναι τέτοια που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δίχτυ ασφάλειας που έχουμε δημιουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο Χρ. Πρωτόπαπας.

«Αν τα μέτρα που ζητήσει το ΔΝΤ κινούνται grosso modo στο ΠΣΑ, η προσφυγή θα πρέπει να αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν προβλέπονται τεράστιες αλλαγές, που θίγουν τρέχουσες πολιτικές, χρειάζεται ευρύτερη συζήτηση», σημείωσε ο Κ. Καρτάλης.

Τη βεβαιότητα ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΔΝΤ διατύπωσε ο Π. Οικονόμου ενώ στον αντίποδα «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ΔΝΤ. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Προσεκτική αλλαγή τακτικής για το ΔΝΤ από τη Νέα Δημοκρατία

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την απροκάλυπτα αρνητική στάση για την προσφυγή στο ΔΝΤ, προχωρεί πλέον σε μερική αλλαγή της στάσης του και των επιχειρημάτων του, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ένα πιο συναινετικό προφίλ και όχι σκληρά συγκρουσιακό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος απέφυγε χθες να επαναλάβει ακέραιη τη θέση του κ. Σαμαρά ότι μπορούμε έστω και τώρα να τα καταφέρουμε μόνοι μας, και προανήγγειλε ότι οι επόμενες παρεμβάσεις της Ν.Δ. θα είναι στην κατεύθυνση της κατάθεσης εφαρμόσιμων προτάσεων για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής «από τους δυσβάστακτους όρους του ΔΝΤ». Αύριο θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεικτό κλιμάκιο της Ευρ. Επιτροπής, της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση καθώς και για το ποιες επιπλέον αλλαγές θα απαιτηθούν.

Βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς δεν σκοπεύει να αναιρέσει την άρνηση στο ΔΝΤ, καθώς, με βάση μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του, εκτιμά ότι αυτή η στάση δίνει στη ΝΔ δημοσκοπικούς πόντους, αφού εκφράζει τους πολίτες. «Ακόμη και αν ο κ. Παπανδρέου βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ, γιατί φαίνεται ότι προς τα εκεί στρέφεται ολοταχώς η κυβέρνηση, η ΝΔ και πάλι θα καταθέσει σοβαρές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σκληρή πραγματικότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του κόμματός του.

Αυτό έγινε προφανές και από τις χθεσινές δηλώσεις του Δημ. Αβραμόπουλου στο ραδιόφωνο του Flash, ο οποίος χαρακτήρισε «μονόδρομο την προσφυγή στον μηχανισμό, όπως εξελίσσονται τα πράγματα». Ο κ. Αβραμόπουλος, επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά επέμεινε υπέρ μιας πιο συναινετικής τακτικής, καθώς -όπως είπε- «οι Ελληνες πολίτες το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή είναι οι ξεπερασμένες πολιτικές κοκορομαχίες». Άλλη είναι όμως η άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας Συνδικαλισμού της ΝΔ Ι. Μανώλης: «Θα είμαι ο πρώτος που θα βρεθεί στα πεζοδρόμια κατά του ΔΝΤ. Οπου μπαίνει το ΔΝΤ υπάρχει αίμα και δάκρυ».