To μήνυμα Τσίπρα μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνει όλη την στρατηγική του πρωθυπουργού έως τις κάλπες, αλλά και το μετεκλογικό τοπίο στο οποίο επενδύει.
Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και το στοίχημα του προοδευτικού μετώπου γίνεται κυρίαρχη προτεραιότητα, ο κομματικός μηχανισμός συντάσσεται και ακολουθεί παρά τις εσωτερικές ενστάσεις και τους προβληματισμούς περί «πασοκοποίησης», και από την Κεντρική Επιτροπή αυτού του Σαββατοκύριακου θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το νέο πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ – το προφίλ «της τρίτης, και πιο ώριμης περιόδου, της κυβερνώσας αριστεράς» όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στέλεχος που πρωτοστατεί στην κεντροαριστερή διεύρυνση.
Το πρώτο βήμα σ’ αυτήν την πορεία ήταν το «πλατύ κάλεσμα για την δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου και συμπαράταξης» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα συλλογικότητες και πολίτες» ο πρωθυπουργός. Είναι το προαναγγελθέν προσκλητήριο για το προοδευτικό μέτωπο κόντρα «στην επέλαση της ακροδεξιάς», όπως είπε, και απέναντι «στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες επιλογές», με πρώτο πεδίο δοκιμασίας τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου.
Σε όρους… εφαρμοσμένης πολιτικής, τούτο σημαίνει το άνοιγμα των ευρωψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό και κεντροαριστερό χώρο, με μια αναλογία που οι πληροφορίες την θέλουν «κοντά στο 1 προς 3» στο σύνολο των υποψηφίων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου να ανακοινωθούν και τα 15 πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως σ’ αυτήν την πρώτη «δέσμη» να αναμένονται και μεγάλες εκπλήξεις για λόγους τακτικής.
Πηγές με γνώση των διεργασιών επιμένουν επίσης πως η κάθοδος στις ευρωεκλογές έχει ισχυρές πιθανότητες να γίνει με διακριτή την λογική και την πολιτική επιλογή των νέων συμμαχιών και στο όνομα του ευρωψηφοδελτίου – δηλαδή, με ένα νέο όνομα που μπορεί να είναι είτε «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», είτε «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις».
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το προσκλητήριο Τσίπρα απευθύνεται ευθέως και στο Κίνημα Αλλαγής και στο Ποτάμι, παρά το casus belli που σηματοδότηςε για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η ένταξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πρωτοβουλία «Γέφυρα» για την σύγκλιση αριστεράς και κεντροαριστεράς. Η στόχευση εδώ είναι σαφής, και βεβαίως δεν αναμένεται καμία θεαματική αλλαγή πλεύσης από την Φώφη Γεννηματά και τους επιτελείς της. Ο στόχος όμως του πρωθυπουργού είναι να αναδεικνύεται σταθερά η απομάκρυνση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από το προοδευτικό τόξο και η, όλο και πιο έντονη, προσέγγισή της με την Νέα Δημοκρατία, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποδεσμεύει όλο και περισσότερο «κεντροαριστερό χώρο» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, και με τις δημοσκοπήσεις που έχει έως τώρα στα χέρια του το Μαξίμου, να δείχνουν ότι «το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό» όπως έλεγε χθες το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θα ληφθούν μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα και οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών. Εδώ, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα, τα οριστικά δεδομένα είναι δύο: Πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου όπως είπε ο πρωθυπουργός, και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα επαναφοράς της λίστας και οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά με σταυρό.
Οι αποφάσεις αυτές δεν σηματοδοτούν κάτι νέο για τον χρόνο των εθνικών εκλογών καθώς αφήνουν, και πάλι, όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το κλίμα ωστόσο που εκπέμπεται τις τελευταίες ημέρες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πως – παρά τις σταθερές εισηγήσεις για τριπλές εκλογές τον Μάιο – ισχυροποιείται η πρόθεση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας και εθνικές κάλπες τον Οκτώβριο.
Και τούτο συμβαίνει για τρεις λόγους: Ο πρώτος είναι πως από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πως το πολιτικό τίμημα για την κυβέρνηση από την συμφωνία των Πρεσπών παραμένει βαρύ, ειδικά στην βόρειο Ελλάδα. Και, προφανώς, ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να μπει σε προεκλογική καμπάνια με κεντρικό ζήτημα το μακεδονικό – αντιθέτως, η πλειοψηφική εκτίμηση είναι πως απαιτείται πρόσθετος χρόνος για να απορροφηθούν οι κοινωνικοί κραδασμοί. Ο δεύτερος λόγος είναι πως, και πάλι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν εμπεδωθεί ακόμη και δεν έχουν αποδώσει στην κοινωνία τα πρώτα φιλολαϊκά, μεταμνημονιακά μέτρα. Και ο τρίτος, και επίσης κρίσιμος παράγοντας, είναι πως όσο κερδίζεται χρόνος τόσο περισσότερο θα διευρύνεται και το κεντροαριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αποκαλύπτεται και παγιώνεται η εικόνα «ομογενοποίησης» του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >