Σε «πέτρα του σκανδάλου» αναδεικνύεται για την τρικομματική κυβέρνηση o υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ιδίως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν η κακοποίηση και το φωτομοντάζ των συλληφθέντων της Κοζάνης. Ωστόσο, οι νέες διαφοροποιήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποτελούν ακόμη ένα επεισόδιο της εκ του αποτελέσματος επικοινωνιακής απεμπλοκής τους από το πρώτο πλάνο της διακυβέρνησης Σαμαρά. Mε άλλα λόγια, δεν εκτροχιάζουν τις εξελίξεις από τη γραμμή της «μηδενικής ανοχής», η οποία άλλωστε φέρεται να αποφέρει καρπούς για τη ΝΔ. Του Βασίλη Κωστούλα

Ads

«Κάθε καταγγελία για κακοποίηση των κρατουμένων πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ενδελεχώς από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», ανακοίνωσε η Ιπποκράτους, τηρώντας αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην υπόθεση, στο σκέλος της μεταχείρισης των συλληφθέντων.
 
Το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί κατά της αυταρχικής στάσης απέναντι στις κινητοποιήσεις, αν και συγχρόνως διαμήνυε ως προϋπόθεση διαλόγου η εκάστοτε διαμαρτυρία να μη λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Ο βαθμός έντασης των παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου,ενόψει μάλιστα του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος στο τέλος του μήνα, δεν εκφράζει μία σειρά από στελέχη τα οποία φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την παράταξη με τα σημερινά της χαρακτηριστικά «φανατική συνιστώσα της δεξιάς του Σαμαρά».
 
Άλλωστε, ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε χθες την άποψη (Βήμα της Κυριακής) ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει μεν την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, βέβαια σε μία νέα προγραμματική συμφωνία, και να συμβάλει στην εθνική διαπραγμάτευση, αλλά να απαλλαγεί «από το άγος της καθημερινής διαχείρισης εξουσίας». Ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη απομάκρυνση, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ από το κυβερνητικό σχήμα, τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τα καθημερινά ζητήματα «δεν είναι δυνατό να μας εκπροσωπεί».
 

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακύπτουν οι περισσότερες εξελίξεις οι οποίες εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ και κυρίως τη ΔΗΜΑΡ στο αριστερό τους ακροατήριο. Θέματα που έλαβαν και διεθνή διάσταση είναι η επιχείρηση Ξένιος Ζευς ή οι καταγγελίες για βασανισμό συλληφθέντων αντιφασιστικής μοτοπορείας.

 
«Η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά. Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται», επισημαίνει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, η οποία ζητεί επίσης έρευνα και εξηγήσεις για τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων της Κοζάνης.
 
Η Αγίου Κωνσταντίνου είχε τηρήσει αποστάσεις τόσο από το μέτρο της επίταξης στο Μετρό, όσο και από την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να εξαπολύσει επικοινωνιακή εκστρατεία σχεδόν ευθείας σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ανομία και δη την τρομοκρατία.
 
«Στηρίζουμε το κυβερνητικό έργο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα καταθέτουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις και διαφωνίες. Πρέπει σε όλα τα ζητήματα να βρίσκουμε τον κοινό τόπο. Δεν είναι μονοκομματική αυτή η κυβέρνηση…», επισήμανε χαρακτηριστικά (Τύπος της Κυριακής) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ωστόσο, η απόφαση στήριξης της κυβέρνησης ως αυτοσκοπού από τη ΔΗΜΑΡ περιορίζει στην πράξη τον αντίκτυπο των λεκτικών κατά βάση διαφοροποιήσεων από την Αγίου Κωνσταντίνου.
 
Σε αυτήν την παράμετρο «ποντάρει» και η ΝΔ, η οποία φέρεται – μέσω δημοσκοπήσεων – να επωφελείται από την εμφανή προσήλωση στο δόγμα «νόμος και τάξη». Άλλωστε, οι συσχετισμοί εντός του κυβερνητικού σχήματος την ευνοούν. Η Συγγρού εντάσσει δε τις όποιες αντιδράσεις των δύο εταίρων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας κατευνασμού των εσωκομματικών αντιδράσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κυβέρνηση.
 
Σε συνδυασμό λοιπόν με το πολιτικό κόστος από την υιοθέτηση της σκληρής οικονομικής πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καλούνται να διαχειριστούν πλέον ζητήματα που ανακύπτουν κυρίως από τη σκληρή γραμμή Δένδια και τα οποία συν τοις άλλοις αξιοποιεί για την άσκηση πίεσης ο πολιτικός τους αντίπαλος από τα αριστερά.
 
«Περιμένουμε έντονες και όχι πλατωνικές διαμαρτυρίες από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Όταν βλέπουμε τον κ. Δένδια να κυβερνά σε συνεργασία με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, περιμένουμε εντονότερες και όχι πλατωνικές διαμαρτυρίες από τα συγκυβερνώντα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Οι διαμαρτυρίες του τύπου «καταδικάζω μεν, στηρίζω δε», είναι μόνο για ξεκάρφωμα. Η δε Χρυσή Αυγή είναι γνωστό ότι είναι οπαδός της Χούντας και είναι λογικό να υμνεί και να ευχαριστιέται με τα βασανιστήρια, διότι υποστηρίζει ένα καθεστώς αντιδημοκρατικό, φασιστικό, το οποίο στηρίχθηκε και έκανε θρησκεία του τα βασανιστήρια», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads