«Οσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητά την παραίτηση Κουρουμπλή, τόσο ο Κουρουμπλής θα παραμένει στην θέση του». Το σχόλιο ήρθε από κυβερνητικό στέλεχος μετά την νέα «πολεμική» κόντρα σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον υπουργό Ναυτιλίας, και μάλλον αποτυπώνει πλήρως το πολιτικό κλίμα που επικρατεί για την υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Σαρωνικό.

Ads

Η συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος εξελίχθηκε ουσιαστικά σε προσωπική αναμέτρηση ανάμεσα στον Κυριακό Μητσοτάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας – μια αναμέτρηση όμως που, από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ είχε ως ξεκάθαρο τελικό αποδέκτη το Μαξίμου και στόχο την εκμετάλλευση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει και εντός ΣΥΡΙΖΑ για τους επικοινανωιακούς χειρισμούς Κουρουμπλή στο θέμα.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στις καταγγελίες του για καθυστέρηση στην επιχείρηση απορρύπνασης, κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι ψεύδεται και ζήτησε και πάλι την παραίτησή του. Ο μεταξύ τους, φορτισμένος, διάλογος είναι ενδεικτικός:

  • Μητσοτάκης: Γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς».
  • Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα.
  • Μητσοτακης: Ψεύδεστε, κύριε υπουργέ.
  • Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα.
  • Μητσοτακης: Μαζευτείτε, κύριε υπουργέ.
  • Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι.
  • Μητσοτάκης: Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στο Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί.
  • Κουρουμπλής: Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!

Στο Μαξίμου ωστόσο η νέα επίθεση Μητσοτάκη ήταν μάλλον αναμενόμενη και εντάσσεται στην τακτική της ΝΔ να εμφανίσει και να προκαλέσει ρωγμές στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο briefing, ο οποίος καταλόγισε “επικοινωνιακό κρεσέντο” στον αρχηγό της αξιωματικής αντπολίτευσης και πρόσθεσε:  “Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι, κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα στην επικαιρότητα, ζητάει και την παραίτηση του αντίστοιχου υπουργού. Μέχρι στιγμής, έχει ζητήσει την παραίτηση, αν δεν κάνω λάθος, του κ. Τόσκα, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Παππά, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Γαβρόγλου, έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Φίλη και νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση την οποία κάνουμε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι όλοι οι υπουργοί περνούν από την καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Από κει και πέρα, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει τον οποιοδήποτε υπουργό καθώς αυτή είναι η προνομία που του παρέχει το Σύνταγμα”.

Ads

Επί της ουσίας της διαδικασίας απορρύνασης τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και οι αρμοδιοι υποιυργοί στη Βουλή δήλωσαν ότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτητα και τόνισαν ότι, παράλληλα με την επιχείρηση αποκατάστασης στον Σαρωνικό θα διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της βύθισης του πλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ”
και θα αποδοθούν οι ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό θέμα Κουρουμπλή, πέραν των δηλώσεων Τζανακόπουλου, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο και, κυρίως, στην προειδοποίησή του ότι όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ητοι, θέμα παραίτησης Κουρουμπλή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καίτοι ο υπουργός τελεί υπό έλεγχο για τους επικοινωνιακούς κυρίως χειρισμούς του ενώ, ήδη, ο συντονισμός και η διαχείριση της προσπάθειας απορρύπανσης έχει περάσει στον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.
Ο ίδιος ο κ. Σαντορινιός ήταν, άλλωστε, κι εκείνος που έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής θέσης λέγοντας σήμερα στην Βουλή: «Δεν καθυστερήσαμε. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Ίσως έπρεπε να βγούμε πιο γρήγορα να πούμε περισσότερα πράγματα»…