Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί» αιφνιδίασε την Νέα Δημοκρατία. Κανονικά, δεν θα έπρεπε – η πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει και το μέτρο της μείωσης του αφορολογητου όπως έπραξε και με τις περικοπές στις συντάξεις ήταν εξ αρχής δεδομένη και προφανής. Το υπαινίσσονταν επί μήνες τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, το υπονόησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Ουάσιγκτον και το άφηναν ανοιχτό ακόμη κι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ads

Ο πρωθυπουργός, με την κατηγορηματική δήλωση στον ΑΝΤ1, απλώς επισφράγησε αυτή την πρόθεση και το έκανε για δύο λόγους. Ο ένας ήταν οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και τα μηνύματα από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα σαφείς διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες πως, εάν επιτευχθούν κι εφέτος οι δημοσιονομικοί στόχοι, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου είναι απολύτως διαπραγματεύσιμη. Το κλίμα αυτό επιβεβαίωσε πλήρως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις με την χθεσινή συνέντευξή του στο euro2day.gr.  Η γενική μας άποψη», είπε, «για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή, και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και το αφορολόγητο εισόδημα αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε».

Στον αντίποδα το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει την ακύρωση του μέτρου. Το Ταμείο άλλωστε ήταν εκείνο που το επέβαλε, μαζί με την περικοπή των συντάξεων, πριν από δύο χρόνια προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και, ανεξαρτήτως δημοσιονομικών περιθωρίων, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε μόλις την περασμένο εβδομάδα πως η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί μέτρο διαρθρωτικό, και ως εκ τούτου απαραίτητο. Το ΔΝΤ όμως παραμένει μόνον τύποις στο ελληνικό πρόγραμμα. Και μέσα στον Μάιο, με την προεξόφληση 4 δις ευρώ από τα ακριβά δάνεια που έχει χορηγήσει στην Αθήνα, ακόμη κι αυτός ο τυπικός ρόλος του θα εξασθενίσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτων, και με δεδομένο ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, η κυβέρνηση θεωρεί πλέον απολύτως ρεαλιστική μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την μη εφαρμογή του μέτρου.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τη συγκεκριμένη δέσμευση ήταν για να προκαλέσει τη ΝΔ και να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας. Και σε πρώτο χρόνο το πέτυχε. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε με μια αμήχανη δήλωση της εκπροσώπου της Σοφίας Ζαχαράκη σύμφωνα με την οποία η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη μη μείωση του αφορολόγητου. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ads

Πρόκειται για μια θέση πολλούς τόνους χαμηλότερη από την κατηγορηματική διαβεβαίωση Τσίπρα. Και τούτο συμβαίνει επειδή, στην πραγματικότητα, η ΝΔ έχει συμπεριλάβει τη μείωση του αφορολόγητου στην κοστολόγηση του προγράμματός της. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, ήταν εκείνος που από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο προεξοφλούσε την εφαρμογή του μέτρου λέγοντας: «Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που σήμερα παίρνει κάτω από 900 ευρώ απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας».

Με δεδομένο το ότι αρκετά στελέχη του επιτελείου Μητσοτάκη συμμερίζονται και τη θέση του ΔΝΤ πως η μείωση του αφορολόγητου είναι μέτρο διαρθρωτικό και αναγκαίο, είναι προφανές πως η αμηχανία αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη ΝΔ εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Όπως είναι επίσης προφανές και το ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πετά το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη παίζοντας πλέον δυνατά το «χαρτί» της οικονομίας…