Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έδειξε εμφανή σημεία πολιτικής αγωνίας. Χωρίς να εγκαταλείψει το προσφιλές του «εγώ» και το πρώτο πρόσωπο, ήταν νευρικός παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά διαγράμματα που, όπως είπε, επέβαλαν το νέο lockdown, απέφυγε αυτή την φορά να κουνήσει το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», και επανέλαβε με ένταση ότι η κυβέρνηση «θέλει τους πολίτες συμμάχους» και πως η πανδημία δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Ads

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, ο πρωθυπουργός έδειξε πως ακριβώς εννοεί και το «προσκλητήριο» για συμμαχίες και την μη μικροπολιτική εκμετάλλευση: Από πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έγινε γνωστό πως «μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του lockdown, παρέλκει η συζήτηση της ερώτησης που έχει καταθέσει ο κύριος Τσίπρας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Πιο απλά, η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες ακύρωσε τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον δρόμο της πολιτικής φυγής για να μην απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πολιτών – τους οποίους θέλει «συμμάχους» – για το χάος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που μετατράπηκαν τους μήνες πριν από το lockdown σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι «η κυβέρνηση μού ζήτησε να ενημερώσω ότι δεν θα γίνει η αυριανή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα. Φυσικά αυτό δεν εμποδίζει την επαναδιατύπωση της ερώτησης, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών». Και υποστήριξε ότι «η ερώτηση είχε γίνει κάτω από άλλες συνθήκες. Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν και προφανώς εάν επαναδιατυπωθεί υπό το πρίσμα του lock down και των νέων συνθηκών, το πιο πιθανό είναι να γίνει η συζήτηση της την επόμενη Παρασκευή».

Ads

Ο κ. Τασούλας δεν εξήγησε ούτε ποιο είναι το «πρίσμα» των νέων συνθηκών, ούτε εάν το lockdown ακυρώνει και την ευθύνη της κυβέρνησης να παρέχει, αν μη τι άλλο, στους πολίτες ασφαλή μέσα μεταφοράς. Πόσο μάλλον, αφού η ασφυξία στις αστικές συγκοινωνίες ήταν και το μόνο σημείο στο οποίο υπήρξε ένα ψήγμα έστω αυτοκριτικής από τον πρωθυπουργού στην συνέντευξη Τύπου – κατόπιν σχετικής ερώτησης βέβαια, και όχι αυτοβούλως.

Η ανακοίνωση Τασούλα, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, ενώ πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Η συνέχεια, σε υψηλούς τόνους, αναμένεται να δοθεί την Παρασκεύ στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε ότι θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ακύρωση της συζήτησης στην Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ήδη στίγμα υψηλών πολιτικών τόνων καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να επιβάλει «φίμωτρο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» μετά την «ομολογία της αποτυχίας του».

«Μετά το νέο lockdow», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακυρώνει την αυριανή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου που αφορά στις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ και δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown. Η δημοκρατία όμως δεν θα μπει σε καραντίνα. Όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη. Τα επιχειρήματα θα ακουστούν και θα νικήσουν την προπαγάνδα».

Για «δειλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στον Ναό της Δημοκρατίας» έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, , ενώ μίλησε για «απαράδεκτη» και «αστήρικτη» απόφαση, που βάζει σε καταστολή τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και του διαλόγου».

Τελικά μετά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στο κοινοβούλιο, έστω με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, την ερχόμενη Τρίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά θα «προβεί σε ανακοινώσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής». Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, «όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχουν την ευκαιρία και τον χρόνο να τοποθετηθούν».