Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης «βλέπει» ο ξένος Τύπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο στις πολιτικές συνομιλίες στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι η πολιτική αστάθεια ενισχύει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εγκαταλείπουν τα ταμπού και μιλούν για την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη.

Ads

 
Το BBC μεταδίδει ότι διεξάγονται συνεχείς συνομιλίες στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου. «Η αναμονή στην Ελλάδα συνεχίζεται», αναφέρει το δίκτυο. Μία πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι ο Πρόεδρος να διορίσει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, αποτελούμενη από αυτό που ονομάζεται «διαπρεπή και μη πολιτικά πρόσωπα» επισημαίνει το BBC.
 
«Οι πολιτικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ αν και οι τελευταίες συνομιλίες αποτύχουν η χώρα θα προσέλθει σε νέες εκλογές, παρατείνοντας την πολιτική αστάθεια και ενισχύοντας την πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη» τονίζει.
 
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» είναι το τίτλος του βρετανικού Guardian. «Η επιστροφή στη δραχμή πλησιάζει εν μέσω αδιεξόδου στην Αθήνα και συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το τέλος του κοινού νομίσματος» αναφέρει η εφημερίδα. «Με τις προσπάθειες της Αθήνας να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εγκατέλειψαν το ταμπού του να μιλούν για την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
 
«Ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ “ταρακουνά” τις αγορές, αλλά αναδεικνύονται σημάδια για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών» γράφουν οι New York Times. «Η τελευταία αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο γύρο οικονομικής αστάθειας για την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μία νέα φάση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της» σημειώνει η εφημερία και προσθέτει ότι οι Γερμανοί πολιτικοί και η καγκελάριος Μέρκελ παρά τη δημόσια σκληρή στάση τους, αρχίζουν να δείχνουν ευελιξία, αναφορικά με τις επίπονες περικοπές που ζητούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
 
«Όλο και πιο πιθανή η έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Bild. «Τα ελληνικά κόμματα συνέχισαν να μαλώνουν χθες για το σχηματισμό κυβέρνησης, νέες εκλογές γίνονται όλο και πιο πιθανές. Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο προετοιμάζονται για την έξοδο των Ελλήνων» σημειώνεται.
 
«Η Ελλάδα γίνεται Βαλκάνια, η Σερβία εισέρχεται στην Ευρώπη σε κρίσιμες εκλογές» είναι ο τίτλος του Bloomberg. «Δύο εκλογές έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια στις 6 Μαΐου και όταν οι ιστορικοί κοιτάξουν πίσω, νομίζω ότι θα δουν ένα σημείο αλλαγής: την ημέρα που η Σερβία έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα ως η πιο προβληματική χώρα της περιοχής» σημειώνει το πρακτορείο.
 
Αναφερόμενο στη ρήση του Ότο Φον Μπίσμαρκ που στα τέλη του 1800 δήλωσε ότι ο επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη θα ξεκινήσει από «μια χαζομάρα στα Βαλκάνια», το Bloomberg γράφει ότι αυτό μπορεί να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.
 
«Σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι κοινή γνώση ότι ο θάνατος του ευρώ ή οτιδήποτε επιφυλάσσει το μέλλον της Ευρώπης, ξεκίνησε από μια χαζομάρα στα Βαλκάνια. Μόνο που τώρα, ο πόλεμος δεν φαίνεται πιθανός και η Σερβία δεν θα είναι ο φταίχτης. Η τιμή αυτή μένει στους ψεύτες Έλληνες ηγέτες, τους στατιστικολόγους τους και τις εκλογές, στις οποίες οι Έλληνες ψηφοφόροι διακινδύνευσαν τη θέση της χώρας τους στην Ευρώπη» αναφέρει το Bloomberg.