Οι υποψηφιότητες στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι στο επίκεντρο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Στην Κουμουνδούρου συζητείται η πιθανότητα να τεθεί επικεφαλής σε ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής η Σοφία Σακοράφα, ενώ όσο αφορά στις φήμες για υποψηφιότητα Α. Αλαβάνου στην ίδια περιφέρεια, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να τις επιβεβαιώνει.

Ads

«Δεν θέλω να πω τίποτα… Να το αφήσουμε για μετά τις διακοπές μου;», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος στην «Ελευθεροτυπία» όταν ρωτήθηκε για το εάν επιθυμεί ή όχι να θέσει υποψηφιότητα. «Για μένα το σημαντικό, το πρώτο και κύριο είναι να προχωρήσουν οι διεργασίες που έχουμε ξεκινήσει, όλη αυτή η ομάδα, για τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου, το οποίο θα εκφραστεί στις περιφερειακές εκλογές. Το ποιος θα είναι επικεφαλής είναι δεύτερο ζήτημα».

«Το πρώτο είναι να γίνει το μέτωπο και βέβαια τα στοιχεία που υπάρχουν για τη δημιουργία αυτού του μετώπου είναι πάρα πολύ αισιόδοξα και έξω από τον χώρο της Αριστεράς και ιδιαίτερα μέσα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το σημαντικό για μένα και γι’ αυτό δουλεύουμε. Μιλάω για την εμφάνιση μιας μετωπικής κίνησης στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα στην περιφέρεια της Αττικής. Η προσπάθεια είναι να υπάρξει αυτή η μετωπική παρουσία που να αμφισβητήσει το Μνημόνιο. Ηδη γίνονται τέτοιες διεργασίες. Το θέμα είναι να έχεις μια ικανή βάση και μετά περνάς σε όλες τις υπόλοιπες συζητήσεις», πρόσθεσε.

Οι φήμες για την υποψηφιότητα του επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στην Περιφέρεια Αττικής έχουν προκαλέσει αναταραχή στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά τους εξετάζουν την πιθανότητα να στηρίξουν τη Σοφία Σακοράφα για περιφερειάρχη Αττικής. «Αν ευοδωθεί η προσπάθεια να είναι επικεφαλής η Σοφία Σακοράφα στην Περιφέρεια Αττικής, με σιγουριά θα συσπείρωνε όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και παραπέρα δυνάμεις της Αριστεράς» εκτιμά μιλώντας στο «Βήμα» ο Ι. Θεωνάς, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και από τα στελέχη που στηρίζουν το Μέτωπο.

Ads

Από το Αριστερό Ρεύμα, ο Δ. Στρατούλης μιλώντας χθες στο Κανάλι 1 του Πειραιά, δήλωσε ότι δεν χρειάζονται μεμονωμένες υποψηφιότητες ή εκδήλωση προθέσεων για υποψηφιότητες αλλά η οργανωμένη συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ρωτήθηκε τι θα σημαίνει αν κατέβει κάποιος υποψήφιος χωρίς να ρωτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «τότε η υποψηφιότητα δεν θα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ», περιλαμβάνοντας στην απάντησή του και τον κ. Αλαβάνο. Ακόμα, θεωρεί ότι θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής στην περιφέρεια Αττικής η κυρία Σακοράφα και όποιο στέλεχος ή προσωπικότητα από τον προοδευτικό χώρο «συγκρούστηκε έμπρακτα και δημοσίως με το μνημόνιο και τις κυβερνητικές πολιτικές, εφόσον βέβαια αυτό συζητηθεί και συμφωνηθεί συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο «Θέμα 9,89», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία και στον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς». «Το κόμμα μου ο ΣΥΝ και η πολιτική μας συμμαχία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει – και το προσπαθεί – μια πλατιά συνεργασία ανάμεσα στις δικές μας δυνάμεις, τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, τους Οικολόγους Πράσινους κι εκείνο το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ – που είναι μεγάλο – που διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και που δεν περιορίζεται φυσικά σε τρεις βουλευτές που διαγράφηκαν, εκπροσωπείται και εκφράζεται με έναν ογκούμενο τρόπο σε όλη την Ελλάδα. Εχω μιλήσει κι άλλες φορές για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου συνασπισμού που να εκφράζει ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων ο οποίος μπορεί να οικοδομηθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά να έχει και προοπτική και στις επερχόμενες πολιτικές μάχες και στις προσεχείς εθνικές εκλογές», τονίζει.