Έντονες αντιδράσεις και σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει η χθεσινή έφοδος των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και η «επίδειξη» βίας και καταστολής. Εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους, την αστυνομική βία σε βάρος των φοιτητών καταδικάζει και η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ads

Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου

«Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.

Ads

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».

Aνακοίνωση του συλλόγου ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου

«Το ΔΣ του συλλόγου Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου καταδικάζει την ωμή αστυνομική βία που εξαπολύθηκε σε βάρος φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ (Ο.Π.Α.), η οποία θυμίζει -παραμονές της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου- άλλες καταδικασμένες εποχές. Ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση είναι υπόλογοι για την πρωτόγνωρη βία και αυταρχισμό σε βάρος της φοιτητικής κοινότητας και για τις ντροπιαστικές εικόνες των ΜΑΤ μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Συνάμα τα πανεπιστήμια και η πανεπιστημιακή κοινότητα κατασυκοφαντούνται και λοιδορούνται εδώ και καιρό στα συστημικά ΜΜΕ δημιουργώντας έτσι ψευδείς εικόνες γενικευμένης ανομίας για το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων με στόχο την απαξίωσή τους.

Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι προαγωγής της επιστήμης και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Είναι ο φυσικός χώρος των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων σε αυτά .και αυτοί πρέπει είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία τους

Καλούμε τη δημοκρατική κοινή γνώμη σε εγρήγορση γι΄ αυτές τις επιθέσεις ενάντια στα πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αγωνίζονται μαζί με τους φοιτητές και όλο το λαό ώστε τα πανεπιστήμια να αποτελέσουν de facto και de jure άσυλο για την επιστήμη, τις ιδέες και τη δημοκρατία και η τριτοβάθμια εκπαίδευση να παραμείνει πραγματικά δημόσια και δωρεάν, ενάντια στους νόμους που απεργάζεται η παρούσα κυβέρνηση.

Απαιτούμε την τιμωρία των αστυνομικών ενόχων άσκησης παράνομης βίας και την παύση κάθε δίωξης εναντίον των φοιτητών».

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια και ΑΕΙ 

«Τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), καταπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, για να καταστείλουν φοιτητές που αντιδρούσαν στο απαράδεκτο «λοκ άουτ», το οποίο αποφάσισε χτες η Σύγκλητος του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) έως τις 17 Νοέμβρη.

Καταγγέλλουμε αυτή την εξέλιξη, η οποία έρχεται μέσα σε μια περίοδο που οι φοιτητές βρίσκονται σε αναβρασμό, που κινητοποιούνται μαζικά, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν είναι ξεκομμένη από την συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να σιγάσει με κάθε τρόπο, κάθε φωνή που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα στην κατάργηση του ασύλου, αλλά και σε απαράδεκτες νομοθετικές ρυθμίσεις ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων ν’ αγωνίζονται για όσα αφορούν τη ζωή και τη δουλειά τους. Αξιοποίησε το έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άνοιξε το δρόμο με τις αλλαγές και στο άσυλο, με το “πόρισμα Παρασκευόπουλου”, το οποίο στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές, με τα νομοθετήματα για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Καμία ανοχή στην καταστολή! Δε θα δεχτούμε το κλίμα νεκροταφείου που προσπαθούν να επιβάλλουν στα ιδρύματα και συνολικά στους χώρους δουλειάς.
Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε δουλειά και ζωή».

Ανακοίνωση Συνόδου Πρυτάνεων

«Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα Πανεπιστήμιά μας».

Το ΑΠΘ δεν αναστέλλει τη λειτουργία του- Οργανώνει εκδήλωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και με εκδηλώσεις που διοργανώνει θα τιμήσει την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει φήμες, που -στον απόηχο των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ- διακινήθηκαν σήμερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα σχετικά με την πρόθεση για «lock- out» στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο απάντησε: «Η ακαδημαϊκή κοινότητα -καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι- περιφρουρεί το πανεπιστήμιο και πιστεύουμε ότι στις 18 του μηνός δε θα βγούμε λαβωμένοι». Διαβεβαίωσε δε πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται από τους σχεδιασμούς της Πολιτείας και τα μαθήματα σε όλες τις Σχολές γίνονται κανονικά.

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρύτανης του ΑΠΘ παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι «η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμιά μας».

Σχετικά με τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το ΑΠΘ για την επέτειο του Πολυτεχνείου ανέφερε πως λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς και ότι για τη διοργάνωσή τους εργάζονται από κοινού ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), «για να τιμήσουμε τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και τα μηνύματα της εξέγερσης». Όπως υπογράμμισε, κεντρικός στόχος της διοίκησης του ΑΠΘ είναι «το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό ελπίζουμε ότι η εκδήλωση θα αγκαλιαστεί από τους φοιτητές μας, τους συλλόγους τους, τους καθηγητές, αλλά και από απλούς πολίτες, οικογένειες με παιδιά, ώστε όλοι μαζί να τιμήσουμε ουσιαστικά τα μηνύματα της εξέγερσης, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με θλιβερές εικόνες καταστροφής στη δημόσια περιουσία, που συχνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια».