Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού ψυχικά ασθενούς μέσα σε νοσοκομείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) καταδικάζει κάθε μορφή βίας σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και καλεί:

Ads
  • Την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσουν το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού ασθενούς από αστυνομικούς στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και να μεριμνήσουν για την άμεση απόδοση ευθυνών.
  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει προστασία και στους πολίτες με ψυχικές διαταραχές, παρέχοντας κατάρτιση στα αστυνομικά όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές καθώς για την απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και τεχνικών αποκλιμάκωσης.
  • Την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές να ανταποκριθεί άμεσα, προσηκόντως και σύμφωνα με τον προορισμό της, στα καθήκοντά της, όσον αφορά το εν λόγω συμβάν, ασκώντας και εξαντλώντας, σχετικά, κάθε νόμιμο δικαίωμά της.
  • Το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει επιτέλους για την αξιοπρεπή μεταφορά των ατόμων με ψυχικές διαταραχές από το ΕΚΑΒ, την κατάρτιση όλου του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού σε δεξιότητες επικοινωνίας και τεχνικές αποκλιμάκωσης, καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές εντός των μονάδων υγείας.
  • Τα ΜΜΕ να σταθούν δίπλα στο θύμα αναφέροντας επιτέλους ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είναι συχνότερα αποδέκτες βίας και όχι δράστες.

Η αντιμετώπιση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές συνδέεται με ένα μακρύ ιστορικό καταχρήσεων. Καμιά άλλη κατηγορία ασθενών δεν έχει συνδεθεί τόσο με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως εντός μονάδων υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η ΠΟΣΟΨΥ εκπροσωπεί 14 Συλλόγους μέλη σε ολόκληρη τη χώρα. Εκπροσωπεί ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που παλεύει με την ψυχική διαταραχή, τα ελλείμματα και κενά σε υπηρεσίες, το στίγμα και τις διακρίσεις, τις απαράδεκτες συμπεριφορές και τις πολλές μορφές βίας ενάντια στα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

«Φτάνει πια! Δεν θέλουμε άλλα σχέδια επί χάρτου ούτε εξαγγελίες. Κράτος Δικαίου στην πράξη θέλουμε. Δικαιούμαστε να μην φοβόμαστε να αναζητήσουμε υπηρεσίες υγείας», καταλήγει.

Ads

Ο Γενικός Γραμματέας Χριστίνα Μπίκου