O στόχος είναι καθαρός και δεδηλωμένος, το εγχείρημα όμως παραμένει δύσκολο και αμφίρροπο. Ο Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως του πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες, θέλει οι ευρωεκλογές να έχουν χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης. Και θέλει, πρωτίστως, ένα ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο κι ένα αποτέλεσμα που θα ανατρέψει το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ και των συμμαχικών της δυνάμεων περί ευρείας, έως σαρωτικής, νίκης – που θα κόψει, εν ολίγοις, τα «φτερά» του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές.

Ads

Τα βασικά εμπόδια απέναντι σ’ αυτόν τον στόχο είναι τρία: Το πρώτο είναι η ιστορικά χαλαρή ψήφος στις ευρωκάλπες, η οποία εμπερικλείει αυξημένους κινδύνους ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που, ακόμη, δεν έχει την παγιωμένη, σκληρή εκλογική βάση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η, αναπόφευκτη, κυβερνητική φθορά μετά από τέσσερα χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης, και το τρίτο οι εκ των έσω, κομματικές αντιστάσεις στο κεντροαριστερό άνοιγμα που επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Το πόσο εύκολη, ή δύσκολη, είναι η υπέρβαση αυτών των εμποδίων θα «ζυγιστεί» , σε πρώτο χρόνο, σήμερα, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, θα συζητηθεί και θα κλειδώσει το πρώτο κύμα των υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ενδεχομένως και εντός της ημέρας ή, το αργότερο, αύριο.

Σ’ αυτά τα πρώτα 15 ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρίσκονται οι νυν ευρωβουλευτές – Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα -, καθώς και ο πασοκογενής πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πέραν αυτών όμως, δύο είναι τα κομβικά πολιτικά ερωτήματα: Το πώς, σε ποια εμβέλεια, και σε ποια προγραμματική βάση, θα αποτυπωθεί το στοίχημα του νέου προοδευτικού πόλου και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, καθώς και το ποια θα είναι το πρόσωπα εκείνα, είτε εντός είτε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσουν το στίγμα της βαριάς και μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης στην ευρωκάλπη.

Ads

Ως προς το σκέλος της προοδευτικής διεύρυνσης, το βάρος φαίνεται μέχρι στιγμής να πέφτει στην αξιοποίηση της «Γέφυρας» – της πρωτοβουλίας που διαμόρφωσαν πρόσωπα με διακριτή πορεία στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και στην πρώτη εκσυγχρονιστική περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Εξ αυτών των προσώπων, οι πληροφορίες θέλουν να εντάσσονται στο ευρωψηφοδέλτιο η καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση και η νομικός Αννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, κόρη του Δημήτρη Τσάτσου η οποία έχει διατελέσει και αντιπεριφερειάρχης Αθηνών με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού.

Ανοιχτές παραμένουν πάντοτε και οι υποψηφιότητες της Λούκας Κατσέλη καθώς και του, ανεξάρτητου πλέον βουλευτή,  Σπύρου Δανέλλη. Ο τελευταίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για νομοθετική άρση του ασυμβίβαστου ανάμεσα στις ιδιότητες του εν ενεργεία βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Εάν αυτό συμβεί, δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Σε ό,τι αφορά τα μάχιμα στελέχη «πρώτης γραμμής», το Μαξίμου έχει ισχυρές εισηγήσεις να ρίξει στη μάχη τουλάχιστον έναν με δύο κορυφαίους υπουργούς. Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχουν μπει αρκετά ονόματα, από εκείνο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου έως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Εδώ ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο καθώς οι πολιτικές και κυβερνητικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι σύνθετες. Υποψήφιοι θα είναι πιθανώς και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Λυδία Κονιόρδου, ενώ ως νέο πρόσωπο στην ευρωλίστα εμφανίζεται, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

Στον σχεδιασμό υπάρχουν επίσης και κάποιες «δυνατές υποψηφιότητες» εκτός πολιτικής, από τους χώρους του πολιτισμού και των επιστημών, ενώ μένει να φανεί εάν θα επαληθευθούν και οι πληροφορίες – είτε στο πρώτο, είτε στο επόμενο κύμα υποψηφίων – για «βαρύ όνομα» που θα σηματοδοτεί και πολιτική έκπληξη, όπως λέγεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές…