Μετά από έναν χρόνο δικαστικής έρευνας σε Ελλάδα και εξωτερικό και εν μέσω τοξικού πολιτικού πολέμου, η ώρα των αποκαλύψεων έρχεται στην υπόθεση Novartis. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου, ενδεχομένως και του επόμενου 24ώρου, να διαβιβαστεί στην Βουλή η δικογραφία μαζί με αίτημα άρσης ασυλίας και κλήσης σε ανωμοτί κατάθεση (ως υπόπτου) τουλάχιστον ενός εν ενεργεία πολιτικού προσώπου από τα δέκα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ads

Δεν αποκλείεται να κληθούν ως ύποπτα και ένα ή δύο ακόμη από τα δέκα αυτά πρόσωπα είτε τώρα, είτε στο εγγύς μέλλον, οι πληροφορίες όμως δείχνουν πως το νήμα θα αρχίσει να ξετυλίγεται από συγκεκριμένο πρώην υπουργό, ο οποίος είναι και σήμερα βουλευτής και θεωρείται ότι η περίπτωσή του είναι η πιο «δεμένη» νομικά. Ο συγκεκριμένος πολιτικός θα βρεθεί πιθανότατα αντιμέτωπος με διπλή κατηγορία, τόσο της δωροδοκίας όσο και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος – η οποία δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί παραγραφής.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου δεν περιορίζονται, κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Περιλαμβάνουν ακόμη ντοκουμέντα τα οποία κατασχέθηκαν από τις εφόδους στα γραφεία της Novartis, ενοχοποιητικά e-mails με παράγοντες της εταιρίας, καθώς και στοιχεία από τις έρευνες του FBI στην Αμερική.

Με βάση τα στοιχεία αυτά , φαίνονται να θεμελιώνονται βαριές κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού για μια θερμή περίοδο υπερτιμολογήσεων φαρμάκων, διανομής μαύρου χρήματος μέσω εταιριών επικοινωνίας και παροχής άλλων συναφών υπηρεσιών, καθώς και συνεργασία του με στελέχη της Novartis προκειμένου η πολιτική του φαρμάκου να χαράσσεται και να ασκείται υπέρ των συμφερόντων της εταιρίας.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» υπάρχουν μαρτυρίες με τις οποίες περιγράφεται λεπτομερώς πώς κλείνονταν τα ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών σε συγκεκριμένο σπίτι. Εκεί ο πολιτικός φέρεται να παραλάμβανε φακέλους με χρηματικά ποσά από υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis. Στις συναντήσεις παρών ήταν και ένας φίλος του πολιτικού, ο οποίος είχε στο όνομά του εταιρεία συμφερόντων του υπουργού.

Παράλληλα, κατά το ίδιο δημοσίευμα, στα χέρια των εισαγγελέως υπάρχει και ένα e-mail συντάχθηκε παρουσία του από στέλεχος της Novartis και στάλθηκε προς τη διοίκηση της εταιρείας με αίτημα την αύξηση του budget λόγω επερχομένων εκλογών. Με τίτλο «παρακαλώ να λάβετε υπόψη» ο πολιτικός φέρεται να ζητούσε να λάβει εκτάκτως και επιπλέον του συμφωνηθέντος προϋπολογισμού ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ. Στο ίδιο e-mail αναφέρονταν και προβλέψεις για την έκβαση των εκλογών αλλά και τα άτομα που θα έπρεπε να προσεγγιστούν στην επόμενη κυβέρνηση.

Πέραν του συγκεκριμένου πολιτικού, ανοιχτά δείχνουν όλα τα ενδεχόμενα και για δύο ακόμη πρώην υπουργούς. Η πιθανότερη εκδοχή, ωστόσο, είναι πως σε ό,τι τους αφορά η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή για ένα διάστημα ακόμη, καθώς μέχρι στιγμής προκύπτουν επαρκή στοιχεία σε βάρος τους για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλά παραμένει υπό έρευνα το εάν στοιχειοθετείται και το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Εν αναμονή των τελικών εισαγγελικών αποφάσεων, και των πιθανών διώξεων, το πολιτικό κλίμα φορτίζεται ακόμη περισσότερο, με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να επιμένουν στο αφήγημα περί «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis – ένα αφήγημα πάντως που, σύμφωνα, με κυβερνητικές πηγές μπορεί εν τέλει να τους κοστίσει ακριβά.

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αγωνία για τις εξελίξεις στην Novartis είναι εκείνη που οδήγησε και στον «αντιπερισπασμό» της ΝΔ με το «μη θέμα», όπως το χαρακτηρίζουν του Μανώλη Πετσίτη. Στην υπόθεση Novartis είχαν παραπεμφθεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Παναγιώτης Πικραμένος, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας.