Περιορισμένες φοροελαφρύνσεις με καθαρή προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, κύμα ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργία “ευνοϊκού περιβάλλοντος” για επενδύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πχ. σχεδιασμοί για αιγιαλούς ή άδειες στην El Dorado Gold στην οποία έκανε και ειδική αναφορά για προώθηση και στη Θράκη), και μοντέλο «ευελιξίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στα εργασιακά είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τους επομενους δώδεκα μήνες, όπως τους προσδιόρισε με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κριτική της αντιπολίτευσης στην ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Στο φορολογικό σκέλος τα μόνα άμεσα μέτρα – με ισχύ από το 2020 – που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εργαζόμενους, συνταξιούχους και νοικοκυριά είναι η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου κσι η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Ανοιχτό, και κομβικό, ερώτημα παραμένει επίσης εάν η διατήρηση του αφορολόγητου που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σημαίνει και την καθολική διατήρηση του ισχύοντος ορίου των 8.636 ευρώ ή εάν θα υπάρξει αλλαγή στην «αρχιτεκτονική» του και πλέον θα «χτίζεται» με επιπλέον ηλεκτρονικες δαπάνες. Εάν ισχύσει η δεύτερη εκδοχή, τότε ακυρώνεται μεγάλο μέρος από το όφελος της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 9%. 

Εξήγγειλε επίσης ότι ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ από εκεί κσι περα επιβεβαίωσε τις γνωστες ελαφρυνσεις για επιχειρήσεις κσι οικοδομή: Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24% και των μερισμάτων από 10% σε 5%. Αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, ενώ δίνεται και έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

Ads

Οι υποσχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε τελικά την κατάργηση – ούτε καν σταδιακή – του τελους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Και τα δυο αυτά μέτρα τα ενέταξε σε μια σειρά μεσοπρόθεσμων φορολογικών ελαφρύνσεων που δεν θα ισχύσουν όμως το 2020 και δεν έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Στο μεσοπρόθεσμο πακέτο ανακοίνωσε επίσης τα εξής: Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό. Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε τον Μάιο, αλλά θα χορηγηθεί ξανά τον Δεκέμβριο του 2020.

Επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις

Πολύ πιο επιθετικό και εμπροσθοβαρες όμως από το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων είναι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλωσε ότι προχωρούν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ έδειξε ότι έπεται και η ΔΕΗ τονίζοντας ότι «μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης» της εταιρίας. Εχει ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός υπέδειξε ως παράδειγμα επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων κσι των επενδύσεων την σπουδή με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε τις υπουργικές αποφάσεις για την – άκρως αμφιλεγόμενη λόγω των περιβαλλοντικών ζητημάτων – επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, ενώ επιβεβαιώσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την εταιρία για την πραγματοποίηση και νέας, αντίστοιχης επένδυσης στην Θράκη.

Η «ευελιξία» στα εργασιακά

Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός και στα εργασιακά τονίζοντας την ανάγκη για «ευέλικτη» αγορά εργασίας. «Η χώρα», είπε, «χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας, με κανόνες για τους εργοδότες, με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Εξήγγειλε επίσης σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μοναδες με ορίζοντα πεντατίας, ξρκινωντας από την 1η Ιουλίου του 2020 .Εντος του 2020 οι εισφορες θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, αλλά μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Στον «πάγο» τα πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε ουσιαστικά στον «πάγο» παραπέμποντας το στην «κατάλληλη συγκυρία». «Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές»,δήλωσε.