Επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων, που ανακοίνωσε μόλις πριν 48 ώρες, ίσως και από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, αντί στις 3 Ιανουαρίου που ισχύει μέχρι στιγμής, αλλά και λήψη νέων, φέρνουν τα 21.657 νέα κρούσματα κορονοϊού που «πάγωσαν» την Τρίτη την χώρα και τα οποία αποδίδονται, εν πολλοίς, στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε και τα νέα μέτρα θα τα ανακοινώσει σήμερα στις 16:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά και από την συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Ads

Ουσιαστικά έχουν «κλειδώσει»:

  • Ωράριο λειτουργία σε εστίαση μέχρι τις 12, με πιθανές ώρες τις 11, ακόμη και τις 10.
  • Τέλος η μουσική στην εστίαση.
  • Μόνο καθήμενοι στα μαγαζιά

Μιλώντας στον Σκάι το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι τα μέτρα θα είναι λίγο – πολύ αυτά που γνωρίζαμε ότι θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουάριου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιες τροποποιήσεις των μέτρων στα σχολεία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξουν κανονικά μετά τις διακοπές. 

Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου «πιθανολογώ ότι η επιτροπή στη συνεδρίασή της το μεσημέρι θα εισηγηθεί τη χρονική μετάθεση των μέτρων που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά νωρίτερα, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά, ανάλογα με την  κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τη διασπορά της Όμικρον στα μεγέθη που γνωρίζουμε. Οι τομείς εφαρμογής των μέτρων είναι αυτοί που γνωρίζουμε δε συζητάμε για κάτι παραπάνω». 

Ads

Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δήλωσε ότι θα υπάρξουν οδηγίες και συστάσεις, αλλά ανέφερε ότι «πρέπει κάπου να βάλουμε στην εξίσωση και την κοινή λογική». 

Για τα σχολεία

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι, αν όχι σήμερα, πάντως τις επόμενες μέρες, θα ανοίξει και το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πότε θα επιστρέψουν τα παιδιά στα θρανία μετά τις διακοπές των γιορτών και τα τεστ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει επισήμως στην γραμμή των ανοιχτών σχολείων. 

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφόρα τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε. «Θα εξαντλήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πιθανότητα, που έχουμε στα χεριά μας για να ατυχούμε το άνοιγμα των σχολείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου. 

«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος με την Όμικρον να δείχνει τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες πιο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία». «Δεν υπάρχει σήμερα κάποια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε πάντως. 

Πληροφορίες «θέλουν» την παράταση των χειμερινών διακοπών να είναι πάνω στο τραπέζι με την ελπίδα της πανδημικής αποκλιμάκωσης, όσο και τα αυξημένα τεστ, ακόμη και στους εμβολιασμένους μαθητές. 

Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών.

Στο «κάδρο» των αλλαγών στα σχολεία είναι και η πιθανή αλλαγή του πρωτοκόλλου για το κλείσιμο τμημάτων, ώστε να κλείνουν πριν φτάσουν τα κρούσματα στο 50 συν 1 όπως ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν:

► Μάσκες: Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, μέσα μεταφοράς, προσωπικό εστίασης.

► Εστίαση – Ψυχαγωγία:

  • Ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση έως 12 τα μεσάνυχτα.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες.
  • Έως έξι άτομα στα τραπέζια.
  • Αν υπάρξει παραβίαση μέτρων, θα σταματήσει η μουσική.

► Γήπεδα: Μείωση πληρότητας στα γήπεδα στο 10% με πλαφόν 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

► Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό pcr. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία και αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.

► Εργασιακοί χώροι: Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί ανάλογα με τις δυνατότητες ανά υπηρεσία.