Ο τρόπος που η κυβέρνηση επιχείρησε να διαχειριστεί τις διαφορές μεταξύ ολιγαρχών στο ποδόσφαιρο και  να προδιαγράψει τις εξελίξεις ώστε να αποφύγει την πολιτική φθορά, φαίνεται ότι είχε  τα αντίθετα αποτελέσματα και οδηγεί σε αδιέξοδο. Μετά τον παροπλισμό του Λ. Αυγενάκη και την ανάθεση του χειρισμού στο Γ. Γεραπετρίτη, η ΝΔ  τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και υποπίπτει σε διαδοχικά λάθη, έχοντας μείνει εκτεθειμένη από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές. Με γηπεδικούς όρους θα λέγαμε πως… «η ομάδα μπάζει από παντού».

Ads

Η κυβέρνηση λειτούργησε ανορθολογικά αφού, πρώτα ψήφισε την περιβόητη και ανεφάρμοστη τροπολογία για τη μείωση των ποινών στις ΠΑΕ που κατηγορούνται για πολυϊδιοκτησία -θεωρώντας ότι εξευμενίζει την πλευρά Σαββίδη-ΠΑΟΚ –  και εκ των υστέρων επιχείρησε να πείσει τις UEFA-FIFA για την παρέκκλιση από τους κανονισμούς που είναι παντελώς ασύμβατη με το αυστηρό πλαίσιο ποινών τους.

Ταυτόχρονα και προκειμένου να εξυπηρετήσει και τις προσδοκίες της πλευράς Μαρινάκη – Ολυμπιακού, επιχειρεί να παρέμβει στην ανεξαρτησία των εγχώριων ποδοσφαιρικών αρχών και τη διαιτησία, ώστε να επανέλθουν στην “παραδοσιακή” επιρροή του κρητικού επιχειρηματία που επίσης δεν φαίνεται να  γίνονται αποδεκτά.

Διαψεύδονται οι διαρροές για συμφωνία

Έτσι διαψεύδοντας και οι διαρροές που γίνονται συστηματικά στο φιλοκυβερνητικό τύπο  για αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ με ευρύ εκλεκτορικό σώμα, για ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή για χρηματοδότηση των ποδοσφαιρικών ενώσεων από την κυβέρνηση στις οποίες θα συμφωνούσαν οι ευρωπαίοι. Άρα, διαψεύδεται και το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι καταλήγει σε ένα “μνημόνιο” συνεργασίας που θα υπογραφεί σε υψηλότατο επίπεδο.

Ads

Τόσο γιατί δεν επιβεβαιώνεται κάποιο ραντεβού του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, όσο κυρίως, γιατί δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο συμφωνίας σε κανένα ζήτημα από UEFA-FIFΑ. Οι πολυαναμενόμενες επαφές του Γ. Γεραπετρίτη στην Ελβετία δεν περιελάμβαναν κάποιοι υψηλόβαθμο παράγοντα αλλά μόνο μεσαία στελέχη ενώ και επί της ουσίας, τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνονται αποδεκτά, όπως είχαν απορριφθεί και στη συνάντηση των Big4, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. 

Επέστρεψε στο σημείο «μηδέν»

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επιχείρησε να εμπλακεί στα ποδοσφαιρικά ζητήματα  εντελώς άκομψα με αποτέλεσμα να βρεθεί πολλαπλά εκτεθειμένη. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, έχει διαψευστεί σε όλα: Καμία αλλαγή δεν συμφωνήθηκε με τις διεθνείς αρχές, κανένα “εκβιασμό” περί αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν μπορεί να επικαλεστεί ενώ καμία εφαρμογή δεν έχει η περίφημη τροπολογία .

Στην ουσία έχει επιστρέψει στο σημείο «μηδέν» και το μόνο υπαρκτό ζήτημα είναι η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης, που αποδόθηκε σε χειραγώγηση του Λ. Αυγενάκη και προκάλεσε τη σύγκρουση. Μια απόφαση που παραμένει “στον αέρα” χωρίς να έχει δημοσιευτεί το σκεπτικό της, και μάλλον δύσκολα θα υπάρξει, αφού στερείται νομικής βάσης και θα πρέπει να περάσει από τα πειθαρχικά όργανα των ποδοσφαιρικών αρχών, που θεωρείται σχεδόν αδύνατο.

Οι αλλοπρόσαλλες και αλληλοσυγκρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Γ. Γεραπετρίτη την τελευταία εβδομάδα και οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, που διαψεύδονται διαρκώς από τις εξελίξεις, μαρτυρούν το αδιέξοδο.