Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το χρυσαυγίτη Γεώργιο Ρουπακιά πάγωσε την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση ήταν αφόρητες εξαναγκάζοντάς τη να δράσει αστραπιαία, προκειμένου να εξαρθρώσει την ναζιστική οργάνωση που δρούσε με τον ίδιο εγκληματικό τρόπο για πάνω από 20 χρόνια, ιδιαίτερα μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοινώνει ότι θα καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που παρά λίγο να ρίξει την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μόλις 5 μήνες πριν…
Ads
«Mου έψησαν το ψάρι στα χείλη για να περάσω ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» δήλωνε χθες χαρακτηριστικά στο mega ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Για τις δε συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται η ρήση ότι όταν η πολιτική θέλει, το κράτος, μπορεί». «Υπήρξε το πολιτικό πλαίσιο που δεν υπήρχε πριν από 5 μήνες» τόνισε αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι επρόκειτο για θέμα πολιτικής βουλήσης. Σε άλλη συνέντευξή του στον Alpha 989, υποστήριξε «ότι κάποιοι αντιστάθηκαν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επειδή νόμιζαν πως αν αφήσουν ελεύθερο το πεδίο δράσης της Χρυσής Αυγής θα φέρουν πίσω οπαδούς τους».
Στις 10 Μαΐου το Μέγαρο Μαξίμου παγώνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Οι Τάκης Μπαλτάκος (Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης) και Δημήτρης Σταμάτης (υπ. Επικρατείας) δίνουν εντολή να μην δωθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και να μην κατατεθεί στη Βουλή ενώ αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες περί εξέτασης ορισμένων διατάξεων που «μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα». Στη συνέχεια ξεκινά η Οδύσσεια του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αλλά και της τότε τρικομματικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να ανακοινώνουν την από κοινού και εκ νέου κατάθεση του νομοσχεδίου του Αντώνη Ρουπακιώτη. Δική του νομοθετική πρόταση κατεβάζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εν μέσω πιέσεων και προκειμένου να αποφύγει τη ρήξη με τους κυβερνητικούς εταίρους η ΝΔ ανακοινώνει ότι θα κατεβάσει προσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρατσιστική βία«με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίηση του». Τα στελέχη της, ωστόσο, αρχίζουν προπαγανδίζουν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές.
Προεξάρχων ο Μάκης Βορίδης. «Δεν υπάρχει ανάγκη για τον νέο νόμο. Αυτό το θέμα έχει σηκωθεί ψηλά, για έναν λόγο τον οποίο εγώ δεν αντιλαμβάνομαι. Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν αφορά στην τέλεση αδικημάτων, διότι τα αδικήματα γενικώς, όπως ο εμπρησμός, οι σωματικές βλάβες, η εγκληματική οργάνωση, προβλέπονται και τιμωρούνται από τη γενική ποινική νομοθεσία» τόνιζε χαρακτηριστικά.
Η αντιρατσιστική πρόταση της κυβέρνησης είχε χαρακτηριστεί τότε από συνταγματολόγους όχι απλά ανεπαρκής αλλά είχε κριθεί πως άφηνε εκτός τη Χρυσή Αυγή αλλά και τα ρατσιστικά κρούσματα στη συμπεριφορά αστυνομικών.
Στις 27 Μαΐου ο τότε αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών (νυν υπ. Δικαιοσύνης) Χαράλαμπος Αθανασίου διατεινόταν ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. «Πιστεύω, ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τις ανάγκες που η απόφαση πλαίσιο της Ε.Ε. έχει θέσει για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων» τόνισε προσθέτοντας ότι χρειάζονται μερικές παρεμβάσεις και συμπληρώσεις, που όμως, όπως τόνιζε, δεν δικαιολογούν το θόρυβο που υπάρχει.
Στις 27 Ιουνίου υπουργός Δικαιοσύνης πια ο Χαράλαμπος Αθανασίου τονίζει ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν αποτελεί θέμα άμεσης προτεραιότητας. Σημειώνει δε ότι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης για το αντιρατσιστικό δεν έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους και εκφράζει την εκτίμηση ότι θα καταλήξουν σε κάποιο κοινό πλαίσιο.
Ακολουθούν η δολοφονία Φύσσα που μεταξύ άλλων επαναφέρει στο προσκήνιο τις δολοφονικές επιθέσεις που έχουν δεχτεί τα αφανή και πολλές φορές άγνωστα θύματα, οι μετανάστες. Θύματα που δεν ευαισθητοποίησαν αρκετά ώστε να φέρουν αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι αντιδράσεις που φέρνει η δολοφονία του νεαρού αντιφασίστα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στις 24 Σεπτέμβρη βγαίνοντας από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της Χρυσής Αυγής, αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση της κατάθεσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε θα είναι το επόμενο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει.
«Είχαμε σήμερα μια σημαντική συζήτηση στο υπουργείο με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και μιας ομάδας βουλευτών του τομέα Δικαιοσύνης για την τρέχουσα επικαιρότητα και ειδικά για το ζήτημα που έχει ανακύψει από τη δραστηριότητα των νεοναζιστών και βεβαίως συζητήσαμε για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που είναι κοινή η θέση και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης γρήγορα να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Ήδη γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες στο νομοσχέδιο αυτό και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να το καταθέσουμε στη Βουλή» δήλωσε ο ίδιος στις 27 Σεπτέμβρη.
Χθες έρχονται οι πρώτες διαρροές για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή ο νέος αντιρατσιστικός νόμος θα προβλέπει αποκλεισμό κομματικών σχηματισμών από κάθε κρατική επιχορήγηση, εξοβελισμό βουλευτών από τη Βουλή και αφαίρεση δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους υποθάλπουν το ρατσισμό. Φέρεται επίσης να προβλέπει έως και τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά και πρόστιμα, για όσους υμνοούν τον φασισμό, τον ναζισμό. Ποινές θα υπάρχουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και για όσους εμπλέκονται σε εκδηλώσεις μίσους, όπως για παράδειγμα η ναζιστική φιέστα της Χρυσής Αυγής «μόνο για Έλληνες».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >