Συμβιβαστική πρόταση σχετικά με την έκταση που επιτρέπεται η οικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, κατέθεσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα θα φέρει επαναδιατυπωμένη την επίμαχη διάταξη την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διαφωνούν και με τη νέα αυτή πρόταση του υπουργείου.

Ads

Εν τω μεταξύ, στις 9:30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Ενεργείας του κόμματος. Η Τίνα Μπριμπίλη θα ενημερώσει τα μέλη του για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, στον τομέα της ενεργείας.

Η κα Μπιρμπίλη αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές της ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η νέα πρόταση να προβλέπει διατήρηση του δικαιώματος όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων. Ακόμη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα ισχύει το δικαίωμα κατάτμησης για οικόπεδα πολλαπλάσια των 4 στρεμμάτων.

Ωστόσο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκαν την πρόταση Μπιρμπίλη, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της υπουργού, κάνοντας λόγο ακόμη και για «ισοπεδωτικό» χαρακτήρα της διάταξης. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές δεν ικανοποιήθηκαν με την τροποποίηση που πρότεινε, επισημαίνοντας ότι μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να χτίζουν και ότι για να είναι δίκαιες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν ειδικές μελέτες κατά περιοχή. Επίσης πολλές αντιδράσεις υπήρξαν και για το άρθρο 21, το οποίο δίνει όλη την εξουσία για τους χαρακτηρισμούς στον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος αφαιρώντας τη συναρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Οι βουλευτές, λοιπόν, κατηγόρησαν την κυρία Μπιρμπίλη ότι συγκεντρώνει υπερεξουσίες και της ζήτησαν να αποσύρει και αυτή τη διάταξη.

Ads

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τους όρους δόμησης σε περιοχές Natura ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Κουρουμπλής, δήλωσε σήμερα με τη σειρά του πως το νομοσχέδιο έχει προβλήματα, ενώ άσκησε κριτική στην κα. Μπιρμπίλη επειδή δεν διαβουλεύτηκε με τους βουλευτές πριν από την κατάρτισή του.

«Αυτό που καταστρέφει το περιβάλλον δεν είναι μόνον τα 4 στρέμματα, είναι τα 750 τ.μ. στα οποία ο καθένας μπορεί να χτίσει. Έτσι έχουμε καταστρέψει το φυσικό μας περιβάλλον», απάντησε η κα Μπιρμπίλη στις κριτικές των βουλευτών.

Επιπλέον, μιλώντας στο ρ/σ Σκάι, η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα 4 στρέμματα για δόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου, αλλά οι παρεκκλίσεις και οι κατατμήσεις που γίνονται σε αρκετές περιοχές στην ελληνική ύπαιθρο και καταστρέφεται το περιβάλλον».

«Θα υπάρξουν οικονομικά κίνητρα για τις αγροτικές περιοχές εντός Νατούρα για την ανάπτυξη Οικοτουρισμού, βιολογική γεωργία και μεταποίηση προϊόντων», πρόσθεσε.

Παρά τις διαφωνίες τους, πάντως, οι εκπρόσωποι τη Ν.Δ. δήλωσαν πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής εάν τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη, ενώ ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως θα το καταψηφίσουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κα Μπιρμπίλη αναμένεται σύντομα να προβεί και σε νέες αλλαγές προκειμένου να κατευνάσει τους βουλευτές και να διασφαλιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πριν από την συνεδρίαση του ΚΤΕ είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, όπου, κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη στους βουλευτές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι υπεύθυνη για την εποπτεία των Natura στη χώρα είναι η «Επιτροπή Φύση 2000». Η Ελλάδα έχει λάβει πλήθος κονδυλίων από την Ε.Ε. και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες έως το 2012 θα πρέπει να παρακολουθεί συστηματικά τις προστατευόμενες περιοχές και να έχει λάβει μέτρα για την προστασία τους. Έως τώρα δεν έχει γίνει κάποια σχετική κίνηση, με αποτέλεσμα η χώρα αν δεν λάβει άμεσα μέτρα να αντιμετωπίσει και νομικά προβλήματα στο Ευρωδικαστήριο το 2012.