«Έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση», χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία με τη Βρετανία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ads

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, πηγές προσκείμενες στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ανέφεραν: «Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από τους ηγέτες των 28 την πολιτική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί  η νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό με την συμμετοχή της Τουρκίας.  

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου περιγράφεται η βούληση των 28 για την διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν, γεγονός που ικανοποιεί την κυβέρνηση μεν, αλλά δεν αποκλείει, όπως θεωρεί η ίδια, το ενδεχόμενο μετά την απομάκρυνση από το τραπέζι των συζητήσεων να αρχίσουν οι χώρες να κλείνουν μονομερώς τα σύνορά τους.

Ads

Όπως επεσήμαναν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, το κείμενο αυτό είναι μεν επίσημο, ωστόσο, η κυβέρνηση προκειμένου να το «εγκρίνει» θα ζητήσει στην Σύνοδο να υπάρξει έστω και προφορική, ρητή δέσμευση από όλους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μονομερείς ενέργειες κλεισίματος συνόρων από καμία χώρα.

Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, εάν στις σημερινές συζητήσεις δεν υπάρξει ομόφωνη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το στάτους των συνόρων έως έχει μέχρι την  επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η  κυβέρνηση δηλώνει ότι θα μπλοκάρει το κείμενο συμπερασμάτων.