Η Ντέλια Βελκουλέσκου θα είναι η νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ads

Η ανακοίνωση αντικατάστασης του Ρίσι Γκογιάλ έγινε χθες από εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

«Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρίσι Γκογιάλ θα αναλάβει άλλες ευθύνες από αυτή την εβδομάδα». «Θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο που «έχει εργαστεί μαζί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου υπήρξε επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σλοβενία και την Κύπρο, όπου παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 2014 αποκτώντας τη φήμη της «σκληρής» διαπραγματεύτριας και το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου». 

Ads

Πλήθος δημοσιευμάτων κυπριακών μέσων περιγράφουν ως τεταμένη τη σχέση της με την κυβέρνηση της χώρας και ομηρικούς τους καβγάδες της με τον πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Η κυρία του ΔΝΤ δεν είναι πρώτη φορά που θα ασχοληθεί με την Ελλάδα καθώς υπήρξε συνεργάτιδα του Μπομπ Τράα που ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2010 έως και το 2013. Φημολογείται μάλιστα ότι η πρόβλεψη για αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στο δεύτερο Μνημόνιο έφερε την «υπογραφή» της. 

Εξειδικεύεται σε θέματα μακροοικονομίας και συνταξιοδοτικά ζητήματα, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Υποστηρίζει την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.