Η Νιγηρία είναι έτοιμη να αυξήσει δραματικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η τελευταία αναζητά επειγόντως εναλλακτικές λύσεις για την τρέχουσα εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τον υφυπουργό για τους πετρελαϊκούς πόρους, κ. Τιμίπρε Σίλβα.

Ads

«Θα θέλαμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος στην Ευρώπη και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε. Μόνο όταν αυξηθούν οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς, η Νιγηρία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση», δήλωσε ο Σίλβα.

Την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η ΕΕ οριστικοποίησε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ένωση φέτος. Εν τω μεταξύ, μεμονωμένες χώρες έχουν συνομιλήσει με την Αλγερία, το Κατάρ και άλλα κράτη για πιθανές νέες προμήθειες.

Η Αλγερία, ειδικότερα, παρέχει ήδη σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ads

Μέχρι την ενεργειακή κρίση και τις αλλαγές στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ενθάρρυνε τα αφρικανικά κράτη να απομακρυνθούν από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να στραφούν προς την πράσινη ενέργεια.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, επενδύσεις αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήρθαν στην Αφρική, αλλά δυστυχώς λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ήρθαν στη Νιγηρία. Παραδόξως, είμαστε οι μεγαλύτεροι στην Αφρική. Αν δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στη Νιγηρία, ξέρετε πού οδηγούμαστε», δήλωσε ο Σίλβα.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε σημαντική αλλαγή πλεύσης από ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης του Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Γεμί Οσινμπάχο συμφώνησαν να «διερευνήσουν όλες τις επιλογές για αυξημένη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νιγηρία στην ΕΕ».

Με την κρίση στην Ουκρανία να θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, υπάρχει μια ευκαιρία για τους άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, να προσφέρουν εξαγωγές στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα έσοδά τους και αποκτώντας επίσης μια σημαντική γεωπολιτική θέση στη διαδικασία.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών φυσικού αερίου της Νιγηρίας -περίπου το 90%- πηγαίνει στην Κίνα.

Πηγή: Euractiv