Νέα πολιτική για τη φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης» ακολουθεί η Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ, Mohamed Abdul Aziz, για το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε επιπλέον τη δημιουργία ανθρώπινων κέντρων φιλοξενίας για τους μετανάστες ενώ αναφορικά με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας.

Ads

Αναφερόμενος στις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν τα ελληνικά σύνορα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «αντιμετωπίζουμε ένα ισχυρό πρόβλημα στην είσοδο της χώρας, στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας με τη γειτονική Τουρκία. Τα θαλάσσια σύνορά μας έχουν μια ιδιομορφία γιατί είναι εκτεταμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παράνομες μεταναστευτικές ροές».

Όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο περίπου το 70% της παράνομης λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη, διαχειρίζεται περίπου 100.000 συλλήψεις κάθε χρόνο και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη ως δημοκρατική χώρα να φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους εδώ, με τρόπο ανθρώπινο, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, τις ατομικές ελευθερίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας, κινδύνους για την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα, και προβλήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται στην Ελλάδα, εξαιτίας της μετανάστευσης.

Ads

Αναφορικά, με την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, ο κ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει «να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και να κλείσει τις εξόδους προς την Ευρώπη». Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι» όπου μπορεί κανείς εύκολα να διαφεύγει προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Χρυσοχοίδης προανήγγειλε τη δημιουργία «κέντρων φιλοξενίας ανθρώπινων, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου θα διαχωρίζονται οι παράνομοι μετανάστες αυτοί οι οποίοι αιτούνται άσυλο, και βεβαίως οι διακινητές». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε επίσης και στη Νέα Υπηρεσία Παροχής Ασύλου, στόχος της οποίας θα είναι να αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται η χώρα το πολιτικό άσυλο.

Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα σύντομα θα διεκδικήσει ένα επιχειρησιακό κέντρο του FRONTEX, στον Πειραιά. «Έχουμε κάνει τις αναγκαίες συμμαχίες και πιστεύω ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας στηρίξουν, γιατί δικαιούμαστε να έχουμε τη βάση ενός επιχειρησιακού βραχίονα εδώ στην Ελλάδα, μιας και είμαστε μια χώρα κατ’ εξοχήν που ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης».

Αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι «τα ναρκωτικά, τα όπλα και το οικονομικό έγκλημα ανθούν αυτή τη στιγμή στη χώρα και υπονομεύουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». Προανήγγειλε μάλιστα τη δημιουργία υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως ανέφερε, ήδη πριν από λίγες μέρες προκηρύχθηκαν 100 θέσεις αξιωματικών ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγων, τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ειδικοτήτων για τη στελέχωση της υπηρεσίας.

Τέλος ο υπουργός προστασίας του πολίτη, υπογράμμισε πως έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα αναφορικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα. «Με δικές μας αποφάσεις δεν υπάρχουν πια παρά ελάχιστοι κρατούμενοι στα κρατητήρια παράνομοι μετανάστες. Κλείσαμε κέντρα φιλοξενίας τα οποία ήταν απαράδεκτα από πλευράς συνθηκών, δημιουργούμε προϋποθέσεις ούτως ώστε οι μετανάστες οι νόμιμοι μετανάστες της χώρας να ταξιδεύουν ανά πάσα στιγμή στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όπως ξέρετε πριν από λίγες εβδομάδες η Κυβέρνηση αποφάσισε και με νόμο που θα φέρει στη Βουλή αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που κατοικούν στη χώρα τουλάχιστον 5 χρόνια. Πιστεύω ότι με τα βήματα αυτά, θα μπορέσουμε να καταστήσουμε τους νόμιμους μετανάστες της χώρας ισότιμους πολίτες από κάθε άποψη, έτσι ώστε η κοινωνία μας και την ασφάλειά της κάθε μέρα να χτίζει όλο και περισσότερο και από την άλλη να είναι μια κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας και απονομής και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, Mohamed Abdul Aziz, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για την ασφάλεια στην βόρεια Μεσόγειο, εάν δεν υπάρχει ασφάλεια πραγματική στη νότια και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνεργασία». Διευκρίνισε ότι πράγματι η Ελλάδα διαχειρίζεται το 70% των λαθρομεταναστών. «Έγινε μια μελέτη το 2008 που δείχνει με μεγάλη σαφήνεια ότι ο μεγαλύτερος αριθμός λαθρομεταναστών, περνάνε στην Ελλάδα και μετά διοχετεύονται αλλού, αν και ακόμη τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πάρα πολύ σαφή».

Υπογράμμισε ότι για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων χρειάζεται εκπαίδευση αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Τόνισε δε, ότι εφόσον η ΕΕ ανέλαβε τη δέσμευση να βοηθήσει τις επιμέρους χώρες να ενισχύσουν το δυναμικό τους για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή, παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε πως είναι μία από τις χώρες που είναι υπεύθυνες για την τήρηση των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και των δυο Πρωτοκόλλων, το ένα από τα οποία αφορά τη μετανάστευση και το άλλο το οργανωμένο έγκλημα.

«Η Τουρκία πρέπει κι αυτή να βοηθηθεί για μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματος και έτσι να έχει δυνατότητα καλύτερου ελέγχου των συνόρων. Διότι αν δεν υπάρξει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιες χώρες να προστατεύουν τα σύνορά τους, ενώ κάποιες άλλες δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτό αντίθετα τα εκθέτουν, αφήνοντάς τα ανοιχτά. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η Τουρκία θα κάνει κάτι σχετικό με αυτό στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.