Πριν από εννιά μήνες, στις 25 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε την συμφωνία των Πρεσπών «εθνικά επιζήμια», προϊόν «εθνικής ήττας» και πιθανή «αρχή νέων δεινών». Και, με τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες, προειδοποιούσε: «Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω».

Ads

Χθες, προσερχόμενος στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας, αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, να είναι προσηλωμένοι στο κράτος το διεθνές δίκαιο και φυσικά να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Κοινώς, το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να μην το πρόφερε (σημ: αυτό συνέβη λίγες αργότερα σε συνέντευξή του στο Politico), αλλά δήλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο την πλήρη στήριξή της στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι όχι μόνον δεν επικαλέστηκε κανένα «δικαίωμα βέτο» αλλά τοποθετήθηκε – προσώρας τουλάχιστον – και κόντρα στο βέτο που έχει ήδη βάλει στο τραπέζι η Γαλλία κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Δεν είναι η πρώτη κυβίστηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μακεδονικό και δύσκολα θα είναι η τελευταία. «Οβιδιακή κυβίστηση» την χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλωσορίζοντάς την και κάνοντας λόγο για «θετικό γεγονός» παρά «τα τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές».

Ads

Eίχε προηγηθεί το αρκούντως απαξιωτικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν κατά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα: Ο Ζαν Κλον Γιούνκερ, κατά τις πληροφορίες, χαρακτήρισε αστειότητες τα σενάρια που διακινούνται εντός Ελλάδας ότι το… καλοκαίρι του 2015 υπήρξε deal ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας – σενάρια, τα οποία είχε επικαλεστεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εικόνα αυτή από τις Βρυξέλλες, και ανεξαρτήτως από τα εγχώρια ζητήματα που  έχει ο κ. Μητσοτάκης με την… εγκατάλειψη των «μακεδονομάχων», εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ίδια την αξιοπιστία και την ισχύ της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο ερώτημα, όπως επισημαίνουν έμπειρα στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις στελέχη της αντιπολίτευσης, είναι με ποια βαρύτητα και με ποιο κύρος μπορεί – εάν μπορεί – ο Έλληνας πρωθυπουργός να υπερασπιστεί και να προωθήσει την νέα θέση του, υπέρ της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, στην σύνοδο κορυφής. «Όταν μέχρι πρότινος απειλούσες με βέτο, είναι ένα ζήτημα το πόσοι θα σε πάρουν σοβαρά τώρα όταν ζητάς και στηρίζεις εκείνο που αποκήρυττες», λέει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.

Το δεύτερο, και εξίσου ουσιώδες ερώτημα, είναι εάν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει αυτή την νέα θέση και σκοπεύει να στηρίξει ουσιαστικά τον Ζόραν Ζάεφ στην προσπάθεια ανατροπής του γαλλικού βέτο και χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και μετά την συμφωνία για το Brexit, η προσπάθεια που γινόταν έως αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ήταν να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας και να αποσυρθεί το βέτο της Γαλλίας.

Η Γερμανία είναι η πρώτη που πιέζει σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κι ένα από τα πιθανά σενάρια που επίσης συζητούνταν χθες το βράδυ ήταν η αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, έτσι ώστε να υπάρξει απεμπλοκή υπέρ των Σκοπίων.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Γαλλία, όπως και η Ολλανδία, δεν επεδείκνυαν πρόθεση συμβιβασμού, ωστόσο η πίεση έχει ενταθεί μετά και την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ.

Εάν αυτό το σχέδιο προχωρήσει έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση της ελληνικής πλευράς, η οποία μέχρι σήμερα τασσόταν κατά του διαχωρισμού των δύο υποψηφιοτήτων. Κι εδώ, ενδεχομένως, θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως χθες, και μετά την σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών διαμήνυσε ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί θέμα «ευρωπαϊκής αξιοπιστίας». Όπως είπε, «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων», και επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί «πράσινο φως» στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.