Ο Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά έκρυψε στην χθεσινή του ομιλία στην Βουλή την στρατηγική του επιλογή – την συγκρότηση του νέου προοδευτικού τόξου μέσα από την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη στην οποία οδηγεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ads

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και τώρα, η μεγάλη πολιτική παρτίδα των Πρεσπών

«Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου απέναντι στην Ελλάδα της συντήρησης», είπε, για να προσθέσει λίγο αργότερα με νόημα ότι κατά την κύρωση των Πρεσπών οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ηδη άλλωστε, μετά το Μακεδονικό οι διεργασίες και οι μετασχηματισμοί στο πολιτικό τοπίο αποκτούν τεκτονική μορφή. Η ιδεολογικά ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πήρε τέλος, τρία από τα μικρότερα κόμματα – Ανεξάρτητοι Ελληνες, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων – υφίστανται ισχυρούς τριγμούς κινδυνεύοντας ακόμη και με εξαϋλωση, και τα νέα σκληρά διλήμματα ακουμπούν πλέον, ντε φάκτο, και το Κίνημα Αλλαγής.

Ads

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μπορεί να παραμένει κάθετη στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όμως οι εξελίξεις μπορεί και να διαπερνούν πλέον τα τείχη της άρνησης καταδεικνύοντας ότι η στάση αυτή δεν είναι συμπαγής. Οι γνωρίζοντες, δε, τα τεκτενόμενα εντός ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι οι, ήδη υπαρκτές διαφοροποιήσεις, θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς σε μετεκλογικό χρόνο. Και εδώ ίσως είναι ενδεικτικές και οι παρεμβάσεις που υπήρξαν σήμερα αφενός από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και, αφετέρου, από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Κρεμαστινό.

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο news247, επεσήμανε ότι «γίνονται ευδιάκριτες οι διαχωριστικές γραμμές και διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό τοπίο. Είναι λογικό», πρόσθεσε, «άνθρωποι με αναφορά στο κέντρο ή την κεντροαριστερά να ξαναδιαβάζουν τις εξελίξεις με κριτήριο τη μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που είναι η απαρχή μιας μεγάλης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού… Η απάντηση στη συγχώνευση δεξιάς και ακροδεξιάς είναι το προοδευτικό μέτωπο».

Δίνοντας, δε, και μια πρόγευση του ποιες ρήξεις συνεπάγεται η συγκρότηση αυτού του νέου προοδευτικού μετώπου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε: «Η κυρία Γεννηματά έχει κάνει την επιλογή του κλίνατε επί δεξιά. Έχει διατελέσει υπουργός του Σαμαρά οπότε δεν στέκονται και πολύ τα επιχειρήματά της εναντίον μας. Εμείς όταν μιλάμε για την ανάγκη συνεύρεσης των προοδευτικών δυνάμεων αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που θα εστιάζει στην δίκαιη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, επιβεβαίωσε ότι βλέπει θετικές πλευρές στην συμφωνία των Πρεσπών, για να προσθέσει πάντως ότι δεν προτίθεται – προσώρας τουλάχιστον και υπό τις παρούσες συνθήκες – να πάει κόντρα στην κομματική γραμμή. Πολύ μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον μάλλον έχει η θέση που διατύπωσε ότι υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για έναν διάλογο για την κεντροαριστερά ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για ένα διάλογο δύο “όμορων χώρων” μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση», είπε μιλώντας στο «Κόκκινο» για να επισημάνει πάντως ότι «πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν». Χαρακτήρισε επίσης θετική την προοπτική να αναλάβει ο πρωθυπουργός την πρωτοβουλία για μια καταρχάς ιδεολογική συζήτηση, λέγοντας: «Θα το ευχόμουν, αλλά το βλέπω δύσκολο. Σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται αυτά…»

Την θέση αυτή, για τις ομηρίες και τους εγκλωβισμούς που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει μια προεκλογική περίοδος – και δη σε συνθήκες βαθιάς πόλωσης – προσμετρούν και συνυπολογίζουν και αρκετά κυβερνητικά στελέχη που έχουν ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της σύγκλισης με την κεντροαριστερά. Εκτιμούν ωστόσο πως πρόκειται για μια σύγκλιση «αναπόδραστη πλέον» που θα αποτυπωθεί ευκρινώς σε μετεκλογικό χρόνο. Κατά την εκτίμηση των ίδιων στελεχών, δε, «μπορεί να υπερβαίνει κάποιες ηγεσίες, όπως θα υπερβαίνει και βαρίδια του παρελθόντος. Και θα έχει ως καθαρό πρωταγωνιστή του νέου πόλου τον Αλέξη Τσίπρα»…