Ο «βαλκανικός διάδρομος» σφραγίζεται, το ΝΑΤΟ οδεύει προς το Αιγαίο με κοινό αίτημα Μέρκελ – Νταβούτογλου και με τις ευλογίες της Κομισιόν και το σχέδιο των κλειστών συνόρων απειλεί να γίνει το νέο ευρωπαϊκό δόγμα: Η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας εξελίσσεται σε ορόσημο για την Ελλάδα και το προσφυγικό, με την Ευρώπη να δείχνει έτοιμη πλέον να μετατοπίσει τα σύνορά της στη μεθόριο με τα Σκόπια, αναλαμβάνοντας παράλληλα μέσω του ΝΑΤΟ, και από κοινού με την Τουρκία, τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού του Αιγαίου.

Ads

Η εικόνα αυτή έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει προσωπικά στην Ανγκελα Μέρκελ πως εμπλοκή του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι αποδεκτή αποκλειστικά και μόνον στα τουρκικά χωρικά ύδατα – τα περιθώρια, ωστόσο, ελιγμών φαίνονται άκρως περιορισμένα καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σαρώνονται πλέον από το φόβο έκρηξης του προσφυγικού κύματος μετά τον Μάρτιο και η σκληρή γραμμή των κεντροευρωπαίων γίνεται κυρίαρχη.

Το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου

Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής, όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι ο λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος» θα κλείσει οριστικά με τον έλεγχο των προσφυγικών ροών να περνά, με ευρωπαϊκή απόφαση στα Σκόπια.

Ads

Η Αυστρία ανακοίνωσε ήδη χθες, δια του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ, ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατό και αστυνομία στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το σχέδιο στρατιωτικής φρούρησης της βόρειας ελληνικής μεθορίου από ευρωπαϊκές δυνάμεις, το οποίο είχαν αποκαλύψει οι Financial Times.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ προανήγγειλε την ενίσχυση του φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ενώ ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βλάχο Όρεπιτς, ανακοίνωνε τη συμφωνία μεταξύ της χώρας του, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα μετακινούνται οι πρόσφυγες στα Βαλκάνια.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πρόσφυγες θα μετεπιβιβάζονται σε τρένα στα σύνορα της ΠΓΔΜ και θα πηγαίνουν χωρίς στάση στην Αυστρία, ενώ όλες οι  διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης θα πραγματοποιούνται, με πολύ αυστηρότερη διαδικασία εισόδου, μόνο στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Το σκληρό κεντροευρωπαϊκό μέτωπο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στην ξεχωριστή συνάντηση που θα έχουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου οι χώρες της λεγόμενη «Ομάδας Visegard» -Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία – με προσκεκλημένες επίσης στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, όλα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετά την κοινή πρόταση που κατέθεσαν Γερμανία και Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν «πολύ σοβαρά» το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε. «Αναμένω τους υπουργούς να συζητήσουν το αίτημα της Τουρκίας και μετά να συμφωνήσουμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» είπε μετά τη αιφνιδιαστική πρόταση για εμπλοκή Νατοϊκών δυνάμεων στο προσφυγικό – πρόταση, που συζητήθηκε μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και Τούρκων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

Την πρόταση έσπευσε, δε, να χαιρετήσει και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «τα 10χλμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές» και τονίζοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ.