Tέσσερις μήνες βαθιάς πολιτικής κόπωσης και θεσμικής απαξίωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνουν σήμερα, με την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν μαζί θα κλείσει και ο κύκλος της βαθιάς εσωστρέφειας και του στρατηγικού τέλματος στη συντηρητική παράταξη, είτε ο αυριανός αρχηγός είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Αμφότεροι οι υποψήφιοι, πάντως, προσέρχονται στην τελική μάχη με δεσμεύσεις υπέρ της ενότητας του κόμματος και υποσχέσεις ανανέωσης – δεσμεύσεις, πάντως, που μένει να φανεί πώς μπορούν να υπερβούν το παγιωμένο σύμπλεγμα των φατριών, ιερατείων και μηχανισμών της Νέας Δημοκρατίας.

Η δράση, άλλωστε, των συγκεκριμένων μηχανισμών ήταν πυρετώδης στα τελευταία 24ωρα της εκλογικής μάχης, με όλο το σύστημα Καραμανλή να δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα υπέρ Μεϊμαράκη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται την – σχεδόν ανοιχτή πια – στήριξη του ίδιου του Απόστολου Τζιτζικώστα μεν, αλλά να βρίσκει μάλλον διχασμένο το εκλογικό στράτευμα που στον πρώτο γύρο ακολούθησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν μεγάλες διαφοροποιήσεις ακόμη και μεταξύ των βουλευτών που στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο, με κάποιους εξ αυτών, όπως ο Κώστας Σκρέκας, να δηλώνουν στήριξη προς Μεϊμαράκη, και άλλους όπως ο Σίμος Κεδίκογλου να κινητοποιούν τους μηχανισμούς τους υπέρ Μητσοτάκη.

Ads

Το, γνωστό και πεπερασμένο πια, πάντως εκλογικό σώμα των 404.000 ψηφοφόρων έδωσε τη δυνατότητα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων για κυνήγι «πόρτα-πόρτα» έως την τελευταία στιγμή, χιλιάδες sms έφευγαν έως αργά χθες το βράδυ από τα γραφεία των δύο υποψηφίων και αμφότερα τα στρατόπεδα εξέφραζαν υψηλή αισιοδοξία.

Από το επιτελείο Μεϊμαράκη το μήνυμα παραμένει πως η νίκη θα είναι άνετη και ευρεία, με ποσοστό που – κατά τις διαρροές – μπορεί να αγγίξει και το 65%.

Αντιθέτως, το επιτελείο Μητσοτάκη εξέπεμπε έως αργά χθες το βράδυ εικόνα ντέρμπι και πιθανώς οριακού αποτελέσματος, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες ανατροπές και τις νίκες των θεωρούμενων αουτσάιντερ και σε παλαιότερες αναμετρήσεις για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία – ανάμεσά τους και την εκλογή του Κώστα Καραμανλή.

Το στοιχείο, πάντως, που θεωρείται καθοριστικό και στις δύο πλευρές είναι η διαφορά με την οποία θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός. Μια καθαρή ευρεία νίκη, κλείνει εκ των πραγμάτων κάθε περιθώριο αμφισβήτησης και, αν μη τι άλλο, προσφέρει ένα αρκετά μακρύ διάστημα εσωκομματικής ηρεμίας και ανασύνταξης στη Νέα Δημοκρατία.

Αντιθέτως, εάν η διαφορά είναι οριακή, ή ακόμη και πολύ μικρή, τότε ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας, ακόμη και σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη ενότητα του κόμματος…