Μπορεί προεκλογικά η ΝΔ και ο τύπος που πρόσκειται στη συντηρητική παράταξη να κατηγορούσαν την πρώην Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης για ρουσφετολογικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων αλλά μόλις ανέλαβε τη θέση της ο Θόδωρος Καράογλου, φρόντισε να παρατείνει την ισχύ του !

Ads

Μάλιστα, οι δαπάνες των πρώτων ημερών στο ΥΜΑΘ δείχνουν ότι στη ΝΔ, που κατηγορούσαν τους προκατόχους και “ξεσκόνιζαν” τις δαπάνες τους,  είναι αρκετά “κυμπάρηδες¨ αν κρίνει κανείς από τα έξοδα 1.000 ευρώ για … φυτά ή τα 2.300 ευρώ για την προμήθεια χαρτιού Α4 από το νέο Υφυπουργό.

Αναλυτικά:

Με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θόδωρου Καράογλου, παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα ¨ΠΑΡΆΓΩ”. Το πρόγραμμα είχε προκηρυχτεί από την πρώην Υφυπουργό Ελευθερία Χατζηγεωργίου για την οργάνωση και επιχορήγηση δράσεων για την προώθηση στοιχείων Πολιτιστικής – Κληρονομιάς – Παραδοσιακών Προϊόντων στη Μακεδονία και Θράκη.

Ads

image

image

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τότε αντιπολιτευόμενου τύπου και δηλώσεις στελεχών επρόκειτο για ένα “ρουσφετολογικό” πρόγραμμα που διανέμει προεκλογικές επιδοτήσεις σε πολιτιστικούς  και γυναικείους συλλόγους, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.  Παρόλα αυτά ο νέος Υφυπουργός με απόφασή του παρατείνει το πρόγραμμα, που είχε ήδη ολοκληρωθεί, ίσως επειδή εκτίμησε δεόντως τις “ρουσφετολογικές” επιδοτήσεις.

Στην πραγματικότητα οι δύο Υφυπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΜΑΘ, είχαν εξορθολογίσει το καθεστώς επιδοτήσεων σε πάσης φύσεως συλλόγους, προκηρύσσοντας για πρώτη φορά προσκλήσεις για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα, παύοντας την παλαιοκομματική και  εδραιωμένη πρακτική της διανομής επιδοτήσεων σε συλλόγους με πελατειακά κριτήρια. Με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί αν η ΝΔ θα επαναφέρει το φαύλο καθεστώς ή θα συνεχίσει την τομή που ξεκίνησε από το 2018 στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

“Κυμπάρης” ο Καράογλου;

Από την άλλη, ο νέος ένοικος του Υπουργείου φαίνεται ότι είναι αρκετά γαλαντόμος όπως δείχνουν οι πρώτες του δαπάνες που αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι οποίες θυμίζουν εποχές του “λεφτά υπάρχουν”.

  • 2.300 ευρώ για χαρτί A4 (περίπου 150 μεγάλες κούτες).
  • 2.300 ευρώ για την προμήθεια κλιματιστικού στην αίθουσα συσκέψεων, μήνα Σεπτέμβριο
  • 1.000 ευρώ για προμήθεια φυτών για την αυλή του Διοικητηρίου.
  • 800 ευρώ για σάντουιτς στο περίπτερο του ΥΜΑΘ στη ΔΕΘ.
  • 141 ευρώ για καφέδες σε 4 επισκέψεις στο γραφείο του Υφυπουργού.
  • 55 ευρώ για καφέδες σε 1 συνάντηση του Υφυπουργού.

image

image

image

Μπορεί η μελέτη των δαπανών ενός υπουργικού γραφείου να μη συνιστά πολιτική, πλην όμως η ΝΔ και ο φιλικός της τύπος, αποθέωσαν αυτή την πρακτική και διαπόμπευσαν κατ’ επανάληψη τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης ακόμη και για τις αυτονόητες δαπάνες.