Μία ακόμα προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας μένει στα χαρτιά ή σαφέστερα, ούτε καν σε αυτά, αφού δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης

Ads

Πρόκειται για τη φορολογία της λεγόμενης μεσαίας τάξης, για την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά ελαφρύνσεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όμως η φοροελάφρυνση για τα μεσαία στρώματα θα αγγίξει το ιλιγγιώδες… ένα ευρώ το μήνα. Αντίθετα τα πλουσιότερα στρώματα θα είναι πιο… τυχερά.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μόνο 281 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ελάφρυνση φόρων και από αυτό το νούμερο τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε όσους διαθέτουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ. Βέβαια η τελική κατανομή θα προσδιοριστεί όταν ψηφιστεί η τελική φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει συντελεστή 9% στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι περισσότερο κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, ενώ τα λεγόμενα μεσαία φορολογικά στρώματα, δηλαδή όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 16.000 έως 55.000 ευρώ δεν θα δουν καμία ουσιαστική αύξηση στα εισοδήματά τους καθώς η μείωση του φόρου θα αντιστοιχεί περίπου στο 1 ευρώ τον μήνα.

Ads

Αντίθετα βέβαια οι έχοντες πάνω από 55.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και αν βέβαια υλοποιηθεί η εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 44% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ θα δουν σημαντική μείωση στο εκκαθαριστικό τους.