Μετά τον διαγωνισμό για τα κανάλια, η ΝΔ, με ένσταση αντισυνταγματικότητας, επιχείρησε να μπλοκάρει και το παράλληλο πρόγραμμα, που προβλέπει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αλλά και την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους. Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά του νομοσχέδιου και κατά την αρχική του κατάθεση, υποστηρίζοντας πως δεν είναι κοστολογημένο και εγείροντας ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ads

Τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε εκ νέου – και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών – και την Τετάρτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες επιτροπές.

Η ΝΔ επιχείρησε να μπλοκάρει το «παράλληλο πρόγραμμα» καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας. Ωστόσο η ένσταση της απορρίφθηκε. Την πρόταση απέρριψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ εκτός από τη ΝΔ την υποστήριξε και η Ένωση Κεντρώων. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή δήλωσαν παρών, ενώ το ΚΚΕ απείχε.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η ΝΔ στέκεται απέναντι στο παράλληλο πρόγραμμα για την ανακούφιση των ασθενέστερων πολιτών και τονίζουν ότι «παράλληλα με τη μάχη υπέρ των καναλαρχών, δίνει και μάχη εναντιον των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». «Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (Παράλληλο πρόγραμμα)», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «στοχεύει στην ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση. Ο πόλεμος που δέχεται το νομοσχέδιο αυτό από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είναι εύκολα εξηγήσιμος:

Ads

Οι δυνάμεις αυτές – οι οποίες μάλιστα έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία – προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε μέσον την κοινωνική πολιτική και την θεσμοθέτηση μέτρων ανακούφισης, προς όφελος της δικής τους  πολιτικής τακτικής. Το σοβαρό ζήτημα όμως είναι ότι η τακτική αυτή ασκείται σε βάρος των πιο αδύναμων, επιχειρώντας μάλιστα να εμπλέξει, στην υπονόμευση  της κοινωνικής πολιτικής και τους δανειστές».

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευση προκλήθηκε για τη νομοθέτηση του παράλληλου προγράμματος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη. «Τα λάθη του παρελθόντος με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιούν τα λάθη του σήμερα, αλλά η ανάγκη πολλές φορές για νομοθέτηση με ταχύτητα είναι αδήριτη», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το σύνταγμα προβλέπει εξαιρέσεις.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας,» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταχρηστικά εισάγει προς κύρωση ένα πολυνομοσχέδιο «φρουτιέρα», όπως το χαρακτήρισε, ενώ υποστήριξε ότι «προβάλει ο κίνδυνος αλλοίωσης του πολιτεύματος να προσφεύγουμε κατά τρόπο συνήθη στην έκδοση ΠΝΠ που αποτελούν αποφασιστικό λόγο για να μην λειτουργεί κανονικά η δημοκρατία μας».

«Οι δικές σας ΠΝΠ ήταν κατακρήμνιση του συντάγματος. Πάψτε να κάνετε πολιτική επιχειρηματολογία με χρήση ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας», αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σταματήσουν το εγχείρημα της Αριστεράς», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

«Το αυταρχικό έργο μας κυβέρνησης απέκτησε κανονικότητα μέσω των ΠΝΠ», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα χαρακτηρίζοντας «τραγωδία και κοροϊδία την συζήτηση» και σημειώνοντας ότι, «ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο και ο δάσκαλος επανέρχεται για να ξεπεράσει το μαθητή».

Ο Χρήστος Παππάς από την Χρυσή Αυγή, χαρακτήρισε στημένη την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σημειώνοντας παράλληλα ότι «κακώς έρχονται οι ΠΝΠ στο κοινοβούλιο που δυστυχώς παίζει ρόλο διακοσμητικό».

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Αμυράς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν με ΠΝΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για χουντικής έμπνευσης πρακτικές και αναρωτιόταν αν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. «Ρωτώ λοιπόν. Σε ποια κατάσταση πολιορκίας βρισκόμαστε;» συμπλήρωσε.

«Το σύνταγμα της Ελλάδος είναι ευαγγέλιο που πρέπει να κρατάμε εδώ μέσα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Παπαχριστόπουλος, υποστήριξε ότι «γίνεται κατάχρηση της αντισυνταγματικότητας».