Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία.

Ads

Αν και όπως είπε αρχικά «οι πολίτες σήμερα δεν επιζητούν μία ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν αλήθεια, επιζητούν λύσεις», συνέχισε λέγοντας πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση». 

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη “κατηγορώ”. Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε:

«Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα». 

Ads

«Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και το διχασμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς πράγματι έχει κουράσει, όλοι έχουμε λόγο να παραπονιόμαστε, όμως η αγανάκτηση δεν μπορεί όμως να είναι γενική και τυφλή», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως «σε κρίσιμες στιγμές οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα και λογική».

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες. Δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με ένταση και χωρίς μάσκες είναι υπερμεταδότης για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Αν συμφωνείτε τότε πρέπει να πείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και ότι συνειδητά αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση αυτό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιχειρείτε συνειδητά να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας και να δημιουργήσετε νεοαγανακτισμένους. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ κράτος αυταρχισμού και επιστροφή στην δεκαετία του ’50. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρoσπάθεια του κ. Τσίπρα να βάλει ταμπέλες. Για να περιγράψεις μια κατάσταση πρέπει να την κατανοήσεις. Το πρόβλημα είναι άλλο: αφού η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε να εκφράσει ουσιαστική πρόταση επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Αυτό δεν θα σας κάνει καλό. Σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε  -με καθυστέρηση αρκετών ημερών- στον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Νέα Σμύρνη, λέγοντας ότι αυτό ερευνάται, προσθέτοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό ως απαράδεκτο χωρίς να εξετάζει, όπως είπε, τι το προκάλεσε, τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Παρουσιάζοντας στη Βουλή δημοσιεύματα από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία: «Πλειστηριασμοί άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψέκασε τους διαδηλωτές και έβγαλε ανακοίνωση για αστυνομική βία, η ΕΦΣΥΝ για πρώτη φορά μιλά και για αριστερή καταστολή», υποστήριξε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το πρόβλημα εκτροπών στη χρήση βίας από κρατικούς αξιωματούχους δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Είναι πρόβλημα παγκόσμιο και θα σας έλεγα ότι στην χώρα μας δεν έχουμε υπερβολικά τέτοια περιστατικά».

Ωστόσο έκανε λόγο για καλή συμπεριφορά των περισσότερων αστυνομικών, διερωτώμενος για τους λόγους της «συστηματικής στοχοποίηση της αστυνομίας», όπως είπε. «Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή, ναι, υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Αλιβιζάτου λέγοντας πως διερεύνησε περιστατικά αστυνομικής βίας της περιόδου 2017 – 2018, και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ και την αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για να προστατεύσετε την δική σας προσωπική εικόνα. Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές όταν πηγαίνατε να μιλήσετε στις συγκεντρώσεις σας. Εσείς κλείσατε την Ηρώδου Αττικού. Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία, κ. Τσίπρα; Ή τότε η αστυνομική βία ήταν ένα βολικό εργαλείο για να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις; Ή μήπως τότε δεν ήμασταν σίγουροι από ποια μεριά έπεφταν οι μολότοφ; Από την καλή ή από την κακή, κ. Τσίπρα; Εξαρτάται από το ποια μεριά είσαι. Έτσι δεν είναι, έτσι δεν είχατε πει στον κ. Τζαβάρα; Μην τα ξεχνάμε αυτά», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως πρωθυπουργός και επειδή η χώρα και το κράτος έχουν συνέχεα, θα ζητήσει συγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας «και κατά το παρελθόν και επί δικών μας ημερών».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έκανε τέσσερις ανακοινώσεις, που όπως υποστήριξε θα βελτιώσουν την κατάσταση 

  • Πρώτον όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου. 
  • Δεύτερον, τη δυνατότητα συνεργασία με τη Γαλλική και τη Βρετανική αστυνομία ώστε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ.
  • Τρίτον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
  • Και τέταρτον, ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση θεώρησε αυτονόητο ότι τα κόμματα θα λειτουργούσαν υπεύθυνα και δεν θα γίνονταν διαδηλώσεις. «Σήμερα δεν έχω καμία δυσκολία να παραδεχτώ ότι δυστυχώς αστοχήσαμε: Δυστυχώς αρχίσατε πάλι να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου με τη νεολαία σας, κ. Τσίπρα, να βαδίζει στο ρυθμό του συνθήματος «Να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα» και μπροστά στα πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Μαζί συμπορευτήκατε. Και με τους βουλευτές σας… Ντροπή», είπε και συνέχισε: «Μέχρι που φτάσατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιοργανώνεται με καλέσματα των δικών σας sites και με πλήρη γνώση ότι στη συγκέντρωση αυτή θα βρισκόντουσαν και ταραχοποιά στοιχεία. Εσείς συνδιοργανώσατε μία συγκέντρωση μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Στο όνομα του δικού σας κομματικού συμφέροντος προχωρήσατε σε ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας. Είναι μια πρωτοβουλία επικίνδυνη. Απόλυτα ανεύθυνη».

Ο πρωθυπουργός είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ότι δεν έχει δικαίωμα να γυρίσει την κοινωνία σε εποχή διχασμού και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει με μια ρητή και σαφή τοποθέτηση ότι αφήνει πίσω το σύνθημα «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». 

Συνεχίζοντας έβαλε στο στόχαστρο και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, που όπως είπε κάνουν «κακό στη Δημοκρατία». Απευθυνόμενος προς τους νέους είπε χαρακτηριστικά: «Δεν κουνάω το δάχτυλο. Ανοίγω, ανοίγουμε όλοι τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε και ειδικά οι νέοι σήμερα δεν πρέπει να είναι υποταγμένοι. Πρέπει να είναι υποψιασμένοι. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν, στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις που ήδη έχουν. Δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτόν τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους, χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη».

«Ο διχασμός τελικά σημαίνει μαρασμός. Μην βάλετε φωτιά στον δρόμο, εάν θέλετε βάλτε φωτιά στη σκέψη σας και υψώστε τη γροθιά σας αλλά και τα μυαλά σας για να αμφισβητήσετε με κριτική σκέψη αυτά τα οποία δεν σας αρέσουν», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να ακούγονται κατηγορίες για επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Τότε είπε, η δημοκρατία μας ήταν ατελής και η χώρα ήταν πληγωμένη από τον Εμφύλιο.

«Λύσαμε, κ. Τσίπρα, τις διαφορές μας με την ιστορία εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η παράταξη νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1974. Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν ο πρωτεργάτης της εθνικής συμφιλίωσης το 1989 όταν σε αυτή τη θέση ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Κύρκος χειροκροτούσαν την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Και όταν η «Αυγή» μιας άλλης εποχής έγραφε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τον νεοαυριανισμό και κατήγγειλε χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές την τρομοκρατία. Γιατί πάτε πίσω; Γιατί πάτε πίσω, πέρα και πάνω από τη δική σας ιστορική καταβολή;», συμπλήρωσε ενώ για το περιστατικό της περασμένης Κυριακής είπε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για ευρύτερα επεισόδια. «Ούτε βέβαια να εξισώνονται με το ανιστόρητο επιχείρημα «Η βία γεννά βία». Όχι, κ. Τσίπρα, η βία δεν γεννά βία. Μόνο ο βίαιος λόγος γεννά τελικά τη βίαιη πράξη. Η βία από μόνη της δεν γεννά τίποτα, γέννα μόνο χάος», τόνισε.

«Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης όπως αυτά που βιώσαμε το 2008 και το 2011» ενώ είπε ότι η απάντηση στο σύνθημα «Η βία γεννά βία» είναι το σύνθημα ότι «Ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο», κατέληξε. 

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη