Η ΝΔ τα βρήκε με το ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πέρασε τον κάβο. Παρόλο που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψηφοφορία που θα γίνει στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί πολιτικά απομονωμένη και αυτό θα αναδείξει τη δυσκολία της να συγκροτήσει μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Tvxs Συνέντευξη: Προς ολική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Μπορεί να πρόκειται για εντελώς διαφορετικά ζητήματα, αλλά είναι προφανές ότι για την εξασφάλιση των 180 ψήφων δεν θα παίξει ρόλο τόσο το πρόσωπο που θα προταθεί όσο το γενικό κλίμα, αν δηλαδή θα είναι πλειοψηφικό ή όχι το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στην υπόθεση της ΔΕΗ ακριβώς για να φέρει κοντά πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική και θέλουν να μπει ένα τέλος τώρα. Άλλωστε, είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμάσει τις προθέσεις ανεξάρτητων βουλευτών σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο διερευνώντας δυνατότητες συνεργασίας την επόμενη μέρα. Η ΔΗΜΑΡ έχει πάρει σαφή θέση εναντίον της αποκρατικοποίησης της μικρής ΔΕΗ και αυτό τη φέρνει στην ίδια όχθη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Ακόμη και  βουλευτές που διαφωνούν με τον Φ. Κουβέλη, όπως ο Σπ. Λυκούδης και ο Γρ. Ψαριανός (που πηγαίνει στο Ποτάμι) θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια για το σπάσιμο της ΔΕΗ και την πώληση του καλύτερου κομματιού της. Έχει ενδιαφέρον ποια πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου. Ήδη η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ με ανάρτησή της στο facebook διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από την κυβερνητική πολιτική στα ενεργειακά και αναφέρεται στις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτής Κοζάνης Πάρης Κουκουλόπουλος που είχε βγει στο αντάρτικο λέγοντας ότι «το νερό και οι ενέργεια δεν είναι τζόγος» μετά τις συσκέψεις που έγιναν με τον Ευ. Βενιζέλο σιωπά, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του της συμπολίτευσης. Παρόλα αυτά δεν αποκλείονται αντιδράσεις βορειοελλαδιτών βουλευτών που παίρνουν οργισμένα μηνύματα από την εκλογική βάση στις περιφέρειές τους.
 
Η πρόσκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι για την Πέμπτη, στις 17:00μμ, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ «κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης,  συλλογικότητες, πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές, με σκοπό να συγκροτηθεί ένα πλατύ παλλαϊκό κοινωνικό μέτωπο για την αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και της δυνατότητας πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας σε όλους τους πολίτες».

Διαβάστε:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «πρώτος άμεσος στόχος είναι να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η λαϊκή κινητοποίηση να αποτρέψει τη ψήφιση και την υλοποίηση ενός εγκλήματος σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της εθνικής οικονομίας».
 

Ads