Eάν υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα στην τελική φάση της διαβούλευσης με τους δανειστές εν όψει του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, αυτό δεν είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Aυτή έχει κλειδώσει – «αμετάκλητα και προ πολλού», όπως λέει χαρακτηριστικά στο Τvxs.gr κυβερνητικό στέλεχος. Όπερ, το ερώτημα είναι η μορφή του τελικού πακέτου της συμφωνίας, δηλαδή εάν θα επηρεάσει την εφαρμογή των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, καθώς και το πολιτικό περιτύλιγμα με το οποίο θα «πωληθεί» στο, δύσπιστο, γερμανικό κοινοβούλιο. Για την κυβέρνηση ούτε επ’ αυτού υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά ζητήματα. 

Ads

Το ίδιο στέλεχος λέει, εξίσου κατηγορηματικά ότι η ακύρωση των ψηφισμένων μειώσεων θα αφορά το σύνολο των συντάξεων – τόσο τις χαμηλότερες, όσο και τις υψηλότερες. Η διαβεβαίωση αυτή φωτογραφίζει σαφώς και το σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ σύμφωνα με τα οποία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στην περικοπή τουλάχιστον των «υψηλών συντάξεων» – ένα δημοσίευμα που, άλλωστε, διέψευσε και ο ίδιος ο Ολαφ Σολτς με μια, ασυνήθη τουλάχιστον για τα δεδομένα του Βερολίνου, παρέμβαση.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε, άλλωστε, και το μήνυμα που έστειλε επίσης σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν, και καλό θα ήταν να μην εκτίθενται». Ο ίδιος, δε, δήλωσε για πολλοστή φορά «απολύτως βέβαιος» ότι «από τη στιγμή που ο στόχος του 3,5% επιτυγχάνεται χωρίς την περικοπή των συντάξεων, η θέση μας (για ακύρωση του μέτρου) θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν».

Αντίστοιχη αισιοδοξία, όμως, εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές και για το «μίγμα» της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή συναίνεση προκειμένου και οι συντάξεις να μην μειωθούν, και να εφαρμοστεί το σύνολο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τα μέτρα «άρσης των μνημονιακών αδικιών» – μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν από την μείωση του ΕΝΦΙΑ εως την διανομή κοινωνικού μερίσματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ads

Το εάν αυτή η αισιοδοξία θα επιβεβαιωθεί θα έχει φανεί το βράδυ της επόμενης Δευτέρας, 19 του μήνα, οπότε και έχει προγραμματιστεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ενδεικτικά όμως της βεβαιότητας στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι τα όσα δήλωσε χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος προαναγγέλλοντας μόνιμα θετικά μέτρα ύψους έως και 900 εκατομμυρίων ευρώ έναντι της κλίμακας των 650 με 700 εκατομμύρια στην οποία κινούντο οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση δεν περιμένε την συνεδρίαση του Eurogroup για να φέρει στην Βουλή το επόμενο νομοσχέδιο με τα θετικά μέτρα, μετά από την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους. Τη Δευτέρα κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από 1ης Ιανουαρίου του 2019, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ακολουθήσει η ρύθμιση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και, εν συνεχεία, η νομοθέτηση της απόδοσης κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ως δεδομένη εμφανίζεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρ’ ότι επί του συγκεκριμένου μέτρου φέρονται να υπήρξαν επιφυλάξεις και ενστάσεις από την γερμανική πλευρά – επιφυλάξεις, ωστόσο, που κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό τους.

Αυτή η στάση εκπορεύεται από δύο παράγοντεςο πρώτος είναι η «πολύ μικρή», όπως χαρακτηρίζεται, διαφορά που έχει απομείνει μεταξύ Αθήνας και δανειστών ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019. Πρόκειται για μια διαφορά που κινείται πλέον κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα γεφυρωθεί στο EuroWorkingGroup της Πέμπτης με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο δεύτερος παράγοντας αισιοδοξίας είναι η αποδοχή από την πλευρά της Κομισιόν, με βάση και την τελευταία έκθεσή της, ότι η εφαρμογή των θετικών, κοινωνικών μέτρων θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και θα ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ την επόμενη τριετία. Οπότε το τελικό ανοιχτό – και καθαρά πολιτικό – ερώτημα είναι εάν στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει και η άτυπη έστω ανοχή της, «σκληρής» μεν, κυβερνητικά αποσταθεροποιημένης δε – Γερμανίας προκειμένου η μη περικοπή των συντάξεων να περάσει χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αστερίσκους…