Η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του Growth Strategy, δηλαδή της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Το Σχέδιο αυτό, απαντά στην ανάγκη για ένα manual της επόμενης μέρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μέσα σε αυτό δεν απαριθμούνται απλώς αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για την επίτευξη αυτών των σκοπών».

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει δεσμεύσεις, οι οποίες είναι πρωτίστως έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής. Παράλληλα, τονίζουν πως  «αυτή η στρατηγική είναι η πραγματική εγγύηση της εξόδου από την κρίση». προσθέτοντας ότι πρόκειται μια διαδικασία, την οποία ακολούθησαν τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ιρλανδία όταν εξήλθαν των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Δημοσιονομική σταθερότητα και νέο παραγωγικό μοντέλο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο έχει ως βάση τη σταθερότητα όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ενώ κρίσιμη παράμετρος θεωρείται το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. Βασικός στόχος της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, καθώς όπως τονίζουν:

«Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς στους οποίους εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Πρόκειται για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας,του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των start-ups, των υποδομών, της ενέργειας». Στο κείμενο παρουσιάζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις δυο καθοριστικές συνισταμένες, στις οποίες θα στηριχθεί η επιτυχία του σχεδίου: τις θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ads

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο σκέλος στο κείμενο  γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενής αναφορά στις σημαντικές τομές που έχουν ήδη γίνει στη χώρα στο επίπεδο της νομοθεσίας όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Σε ό,τι δε αφορά το δεύτερο σκέλος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η χώρα δεν έχει πλέον στη διάθεση της πόρους μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δις. Στα παραπάνω στο κυβερνητικό επιτελείο συνυπολογίζουν τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τραπέζας (με επενδύσεις που θα αποφέρουν συμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δις την επόμενη τριετία), καθώς και 2,5 δις αρχικά από την ΕBRD.
 
Η κοινωνική δικαιοσύνη, η προστασία του κόσμου της εργασίας κι η νέα γενιά

Την ίδια στιγμή πάντως κεντρικό ρόλο στην παρουσίαση του σχεδίου αναμένεται να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές: «το Σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης τόσο του Τομέα της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης», ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα  στα ζητήματα της εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κύρια σημεία της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας θα έχουν να κάνουν με ένα εθνικό σχέδιο, με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στη νέα γενιά, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές: «Το Σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθούν οι νέοι και οι νέες της χώρας να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ και φυσικά, όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια να βρουν ξανά κίνητρα ώστε να επιστρέψουν».