Η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει διαθέσιμη για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το επιθυμεί» ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε πως «θέλουμε ισχυρή ευρωζώνη». 

Ads

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων για την Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ στη συνέχεια θα κάνει δηλώσεις από κοινού με τον αρχηγό των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, Γκάμπριελ Ζίγκμαρ. 

Σύμφωνα με το Reuters πάντως η Μέρκελ φέρεται να έχει πει σε στελέχη του κόμματός της ότι περιμένει από την Ελλάδα την επόμενη κίνηση ενώ σημείωσε ότι λόγο του κλίματος αβεβαιότητας οι όποιες αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο ημέρα την ημέρα. Η Ευρώπη επιβιώνει μέσα από την ικανότητά της να συμβιβάζεται, ανέφερε μεταξύ άλλων η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Αν χάσουμε την ικανότητα να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς στην Ευρώπη, τότε η ήπειρος είναι χαμένη».

«Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», υπογράμμισε η καγκελάριος, τονίζοντας πάντως πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτή της Ελλάδας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Ads

Στην γνωστή σκληρή γραμμή Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα «είναι ένα μικρό τμήμα της ευρωζώνης» και δεν υπάρχει λόγος συναγερμού. Το Spiegel προσθέτει επίσης πως ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το υπουργείο «δεν θα είχε τον Απρίλιο πρόβλημα με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».