Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χθες το βράδυ η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια παρέμβαση που φαίνεται πως είχε ως αντικείμενο την ελληνοτουρκική διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε για μια ακόμη φορά με αρκετές ώρες καθυστέρηση, σε αντίθεση με τούρκικη πλευρά που δημοσιοποίησε το γεγονός νωρίς το πρωί, θυμίζοντας έντονα το αντίστοιχο σκηνικό με την μυστική τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Μάλιστα, δημοσίευμα της γερμανικής Bild υποστηρίζει ότι η Μέρκελ με τη συγκεκριμένη παρέμβασή της σταμάτησε στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας και ότι 18 τουρκικά πολεμικά πλοία ήταν ήδη σε πορεία προς το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τη Bild, μετά το τηλεφώνημα την τελευταία στιγμή της Μέρκελ στον Ερντογάν, τα τουρκικά πολεμικά πλοία επέστρεψαν στη βάση τους, με αποτέλεσμα να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ads

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα τόνισε μεν ότι «θα πρέπει να τηρείται το διεθνές δίκαιο», αλλά παρά την τακτική όξυνσης από τον Ερντογάν επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος της χώρας μας με την Τουρκία. Επανέλαβε δε πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Γερμανία και την ΕΕ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε σε σημερινές του δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, σημειώνοντας πως «δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το «μήνυμα» εκ μέρους της Κομισιόν, με την αρμόδια εκπρόσωπο να καλεί την Τουρκία να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια αναφορικά με τις διαφορές της με τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Τέλος, οι ΗΠΑ φρόντισαν να επιβεβαιώσουν την πολιτική των «ίσως αποστάσεων» στα ελληνοτουρκικά, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» στην περιοχή του Καστελόριζου.