Πραδέχθηκε την επίσκεψή της στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της προσφυγής για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιχείρησε να επηρεάσει την κρίση του δικαστηρίου.

Ads

«Ναι επισκέφθηκα την πρόεδρο του ΣτΕ» παραδέχθηκε  η κυρία Μενδώνη στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από σχετική Ερώτηση, υποστηρίζοντας όμως, ότι η επίσκεψή της στο ΣτΕ έγινε με «απόλυτη διαφάνεια» και «θεσμική ευθύνη» και δεν είχε ως στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του δικαστηρίου. «Συζητήσαμε το θέμα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού και υπογράμμισε ότι η συνάντηση είχε «πολύ περιορισμένη διάρκεια».

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε επίσης ότι όλοι οι διάδικοι έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν με τους δικαστές. Σημείωσε δε, ότι είναι υποτιμητικό να λέγεται πως η Πρόεδρος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι της επικρατείας επηρεάζονται από μια επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού.

Ο ερωτών βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης χαρακτήρισε «παραθεσμική ενέργεια» την επίσκεψη της κυρίας Μενδώνη στο Συμβούλειο της Επικρατείας.

Ads

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν έχει ίσο θεσμικό βάρος η επίσκεψη των δικηγόρων της άλλης πλευράς με την ίδια την υπουργό Πολιτισμού. «Εκπροσωπείτε πυλώνες εξουσίας!» τόνισε ο κ. Αρσένης στην κυρία Μενδώνη και επικαλέστηκε την πρόσφατη αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την ανάγκη προστασίας των λειτουργών της δικαιοσύνης από παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατέθεσαν από κοινού στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Στην κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν:

«Η εξέχουσα σημασία του μνημείου έγκειται στη μοναδικότητά του, την άριστη κατάσταση διατήρησής του, την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά του. Η ιστορική του σημασία επιβάλλει, ηθικά, επιστημονικά και εθνικά, τη διατήρησή του in situ, καθώς αποτελεί το άμεσο περιβάλλον των βυζαντινών μνημείων UNESCO της Θεσσαλονίκης».

Και ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την εκδίκαση στη μείζονα Ολομέλεια των τριών αιτήσεων ακύρωσης, πληροφορούμαστε από δημοσίευμα στον Τύπο ότι η κ. Υπουργός επισκέφθηκε στις 29 Οκτωβρίου την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μαίρη Σαρπ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε ως όφειλε στο ΣτΕ τις έγγραφες απόψεις του για την αίτηση ακύρωσης, μόνο που το έκανε 24 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας και συμπτωματικά (;) την ίδια μέρα που συνάντησε η Υπουργός την Πρόεδρο.

Λίγες ώρες μετά από την επίσκεψή της στην πρόεδρο του ΣτΕ, η κ. Λίνα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής δήλωνε πόση εμπιστοσύνη έχει στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει πολλές φορές το ελληνικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι η απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων έχει αμφισβητηθεί όσο καμία άλλη από το σύνολο των θεσμικών εκπροσωπήσεων των ειδικών, από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και από την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, η κίνηση αυτή της Υπουργού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιστημόνων σε δικαστικές αποφάσεις αλλά και στην ίδια τη διάκριση των εξουσιών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Πού αποσκοπούσε η επίσκεψη της Υπουργού στην Πρόεδρο του ΣτΕ;

2. Ποιο ήταν το περιεχόμενο των μεταξύ τους συζητήσεων;».