Ανεπανόρθωτα έκθετη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά και τη νέα μελέτη του επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία διαπιστώνει ότι όσοι διασωληνωμένοι δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν στο θάνατο.

Ads

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η θνησιμότητα εκτός αλλά και εντός ΜΕΘ κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, όταν δηλαδή ανέλαβε το υπουργείο ο Θ. Πλεύρης, αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το διάστημα που εξεταζόταν στην προηγούμενη αντίστοιχη μελέτη των δύο καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα (από την αρχή της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021 ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σχεδόν όλοι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν στον θάνατο. Και πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ανήλθε σε 97,7%, έναντι 72,7% – επίσης υψηλό ποσοστό – που κατέληξε εντός ΜΕΘ. 

Τόσο η πρώτη μελέτη, όσο και η δεύτερη, εκθέτουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία και τη Δημόσια Υγεία, καθώς επιβεβαιώνουν τη σχέση της θνησιμότητας με τις εκτός ΜΕΘ διασωληνώσεις και εν γένει τον υψηλό αριθμό θανάτων με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ.  

Ads

Οι δηλώσεις

Η νέα επιστημονική μελέτη εκθέτει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας και το επίπεδο της νοσηλείας.

Πόσο μάλλον, όταν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και από το βήμα της Βουλής, διέψευδαν τα στοιχεία, την πραγματικότητα, τις δραματικές εκκλήσεις συγγενών ασθενών και τις καταγγελίες των γιατρών.

Κορυφαία ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν σε υψηλούς τόνους έλεγε προς την αντιπολίτευση που τον επέκρινε σχετικά: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!».

Χαρακτηριστική υπήρξε και η δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είχε πει σε συνέντευξή του στον Real FM: «Μια κλίνη ΜΕΘ έχει γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό. Προστατεύουμε τα χρήματα των φορολογουμένων, αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο πηγάδι χωρίς πάτο και επίσης κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε πάντα όποιος έχει ανάγκη νοσηλείας, να την βρει, είτε για κορονοϊό ή άλλο οποιοδήποτε θέμα».

Οι αντιδράσεις

Για «υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τεκμηριωμένη και αποκαλυπτική των ευθυνών μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα. «”Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ” έλεγαν και “φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν” προκαλούσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας. «Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δε σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγνώμη;», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει την ανάρτησή του με την υποσημείωση: «όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα».

«Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες. Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει: 97,7% οι απώλειες εκτός ΜΕΘ, 72,7% σε ΜΕΘ. Αυτό το σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Υγειονομικό έγκλημα με υπογραφή Μητσοτάκη» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, και παραθέτει πίνακα με τους θανάτους στην Ελλάδα από κορονοϊό.

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας αποδίδει ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

«Η νέα επιστημονική μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι γνωστό στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα εδώ και παρά πολύ καιρό. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Οφείλεται», σύμφωνα με τον ίδιο, «κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους».

Στην επισήμανση ότι με τη μελέτη Λύτρα καταρρίπτεται το success story της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας προχωράει μέσω ανάρτησής του στο twitter ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα (ΚΤΕ) Υγείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Η μελέτη του καθηγητή κ. Λύτρα, για τη θνητότητα διασωληνωμένων covid-19 ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας, καταρρίπτει το success story της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας».

«Ακόμα μία μελέτη του καθηγητή Λύτρα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνώριζαν ήδη και από την προηγούμενη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, πως η εγκληματική πολιτική της Μητσοτάκης Α.Ε. στο χώρο της υγείας εν μέσω πανδημίας οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους ανθρώπων που θα είχαν σωθεί αν η Κυβέρνηση είχε προβεί σε πραγματική και όχι επικοινωνιακή, δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ» επισημαίνει από τη μεριά του ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Στη μελέτη αυτή επιβεβαιώνονται τα τραγικά στοιχεία της πρώτης μελέτης: οι ανισότητες μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και ο σχεδόν βέβαιος θάνατος για όσους ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία αυτά, είναι συντριπτικά για τις εγκληματικές πολιτικές της Κυβέρνησης που συνειδητά, παρά τις έντονες φωνές από τους Ειδικούς και την Αντιπολίτευση, αποφάσισε να μην ενισχύσει ούτε στο ελάχιστο το ΕΣΥ μέσα στη χειρότερη υγειονομική κρίση.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας που διαχειρίστηκαν αυτήν την τραγωδία με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο, είναι υπόλογοι για αυτά τα φοβερά εγκλήματα και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από την συνειδητή πολιτική επιλογή της Μητσοτάκης Α.Ε. να αφεθούν εκτός ΜΕΘ ασθενείς εν μέσω μιας φονικής πανδημίας. Τα εγκλήματα αυτά του κ. Μητσοτάκη ούτε συγχωρούνται, ούτε και παραγράφονται και θα πρέπει η Κυβέρνηση του να λογοδοτήσει γι΄ αυτά πολιτικά και ποινικά»

Την άποψη πως τα όσα αποκαλυπτικά αναφέρει η μελέτη Λύτρα για την θνητότητα 97,7% σε ασθενείς Covid που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, δεν σόκαραν ὀσους βίωναν την κατάσταση στα νοσοκομεία εξέφρασαν μιλώντας στο Kontra ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, και ο Επιμελητής Α της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Βασίλης Τσάπας.

«Η μελέτη επιβεβαίωσε όσα τραγικά ζήσαμε στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καπραβέλος και  πρόσθεσε: «Τα στοιχεία καταδεικνύουν βασικές θεσμικές ανεπάρκειες στο σύστημα υγείας».

Σκληρή είναι και η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνου Παπανικολάου, ο οποίος ανέφερε με νόημα στον λογαριασμό του στo twitter.

«Γιατί εκπλήσσεστε για το αυτονόητο, πως χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πεθαίνει το 99% των βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών; Επειδή ένας αμόρφωτος αρνητής της επιστήμης πρωθυπουργός απαιτούσε “στοιχεία” και “μελέτες” για το αυτονόητο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Παπανικολάου.