Τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα αναμένει η τρόικα, πριν διαμορφώσει την τελική της στάση στο θέμα του μισθολογικού κόστους, όπως αναφέρθηκε κατά την τρίωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Ads

Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν, αφού είναι γνωστό ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. 

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού. Επανέλαβαν ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 

Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%. 

Ads

Παράλληλα στην τρόικα παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες, εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.