Εάν σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εξακολουθεί να αποτυπώνεται καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, εξίσου καθαρά αρχίζουν να καταγράφονται δύο ακόμη στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες εκπλήξεων και ανατροπών στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου: Το πρώτο είναι το οικονομικό «πακέτο Τσίπρα» και το δεύτερο η επίμονη ρευστότητα, δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Ads

Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι ιδιαιτέρως εμφανή στις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας – της MRB για το Star και της ALCO για το Open. Σε αμφότερες τις δημοσκοπήσεις η διαφορά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα: Η μεν MRB την δίνει στο 7,4% από το 9% και η ALCO στο 5,9%.
Στην μέτρηση της MRB, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ, 22,8%, και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,2% και το ΚΚΕ με 6,1%. Στην δημοσκόπηση της ALCO η ΝΔ βρίσκεται στο 25,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,4%, η Χρυσή Αυγή στο 5,5%, το ΚΙΝΑΛ 5% και το ΚΚΕ στο 4,8%, ενώ και στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων την οποία μετρά σταθερά η ίδια εταιρία, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μειωμένη στο 6,5% από το 6,9%.

Τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία, ωστόσο, κατ’ αρχάς στη δημοσκόπηση της MRB είναι η μεγάλη μείωση της «ψαλίδας» – κατά 1,6% – μέσα σε έναν μήνα και το γεγονός πως η συρρίκνωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα θετικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Το διάστημα κατά το οποίο έτρεξε η δημοσκόπηση της MRB περιλαμβάνει τον αντίκτυπο από την ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, με την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων να δείχνει πως το νέο οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης είχε αξιοσημείωτα θετική επίδραση στους ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση της Alco έκλεισε μία ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του Ζαππείου. Ως πρώτο κριτήριο, όμως, με το οποίο θα ψηφίσουν οι πολίτες εμφανίζεται και εδώ η οικονομία, ενώ το σημείο – «κλειδί» της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι οι αναποφάσιστοι – ποσοστό 17,8% – και η προέλευσή τους.

Ads

Από αυτό το ποσοστό των αναποφάσιστων του 17,8% το 41% είναι «προέλευσης ΣΥΡΙΖΑ» – δηλαδή, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, το 12% είχε ψηφίσει ΝΔ, το 6% Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 3% Ποτάμι κι ένα 4% άλλο κόμμα. Είναι προφανές, δηλαδή, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι το κόμμα που μπορεί να έχει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την «δεξαμενή» των αναποφάσιστων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς – μακράν – στη μεγάλη πλειοψηφία τους προέρχονται από τις τάξεις των δικών του ψηφοφόρων του 2015.

Το εάν θα δικαιωθούν οι προσδοκίες αυτές ή όχι αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρους δημοσκόπους, και το «κλειδί» για το ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται – και προφανώς θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες – είναι το πόσο ισχυρή είναι πλέον η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς τους, απογοητευμένους μεν, σταθερά αντιδεξιούς δε, ψηφοφόρους.

Η μία οπτική, την οποία προβάλει έντονα το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «νεοπαγής πολιτική δύναμη» και, ως εκ τούτου, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την ισχυρή κομματική βάση και τους παραδοσιακούς δεσμούς που έχουν με τους ψηφοφόρους τα παγιωμένα κόμματα εξουσίας. Εξ ου, και κάποιες από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων που επιμένουν να κάνουν αναγωγή αναποφάσιστων, τους μοιράζουν με βάση τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα – δηλαδή δίνουν την πλειοψηφία των αναποφάσιστων στο κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η άλλη οπτική, στην οποία ποντάρει το Μαξίμου, λέει πως παγίως σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποτυπώθηκε πλειοψηφικό ρεύμα επαναπατρισμού αναποφάσιστων ψηφοφόρων στο κόμμα «προέλευσής» τους. Και πάνω σ’ αυτό το δεδομένο, συνυπολογίζοντας και την περαιτέρω επίδραση των θετικών οικονομικών μέτρων, το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι η διαφορά με τη ΝΔ βρίσκεται σε κλιμακούμενη πλέον δυναμική μείωσης – γεγονός που, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, θα αποτυπωθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.