Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου, δηλώνοτνας ότι θα είναι γι΄αυτήν πάντοτε πηγή μεγάλης λύπης το ότι δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

«Εκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω του βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία…δυστυχώς δεν το κατάφερα», είπε συγκινημένη.

«Ηταν η μεγαλύτερη ζωή στην ζωή μου που υπήρξα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία», πρόσθεσε μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Η Τερέζα Μέι παραιτείται από τη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, 7 Ιουνίου και την εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Τόρις.

Η θητεία της Τερέζα Μέι ήταν σχεδόν βασανιστική, καθώς συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, επικρίσεις, μέχρι και συνωμοσίες εντός του ίδιου της του κόμματος. Θα παραμείνει στην ιστορία μία από τις βραχύτερες στην ιστορία των βρετανών πρωθυπουργών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο διάδοχός της θα πρέπει να εκλεγεί επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος και στην συνέχεια να ορισθεί επικεφαλής της κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ. Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο 2016, λίγο αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ομως η 62χρονη κόρη πάστορα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και κάποτε ένθερμη οπαδός της παραμονής της χώρας στην Ενωση δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει πίσω της μία πολιτική τάξη βαθιά διαιρεμένη, όπως άλλωστε και η βρετανική κοινωνία. Η συμφωνία του διαζυγίου, προϊόν δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, απορρίφθηκε τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την 29η Μαρτίου.

Η χθεσινή ψηφοφορία των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο προαναγγέλλεται καταστροφική για τους κυβερνώντες Τόρις, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιστώνονται ένα 7% των ψήφων και βρίσκονται 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ.

Το εγχείρημα της αποξήλωσης του πλέγματος των 40χρονων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ δεν είχε τίποτε το εύκολο, σύμφωνα με τον Simon Usherwood, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Surrey. «Οποιοσδήποτε στη θέση της θα είχε συναντήσει μεγάλες δυσκολίες». Παρά ταύτα, «η Ιστορία δεν θα κρατήσει από αυτήν θετική εικόνα».

Οι πρώτες αντιδράσεις – Εκλογές ζητάει ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως η Τερέζα Μέι έκανε καλά που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και ότι όποιος την αντικαταστήσει ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος πρέπει να προκηρύξει εκλογές. «Έχει παραδεχθεί τώρα αυτό που η χώρα γνωρίζει εδώ και μήνες: δεν μπορεί να κυβερνήσει, ούτε το διχασμένο και υπό διάλυση κόμμα της μπορεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κόρμπιν.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έχει αποτύχει εντελώς στο Brexit και είναι ανίκανο να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων ή να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές ανάγκες τους. Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Συντηρητικοί δεν προσφέρουν λύσεις στις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εβδομάδες περαιτέρω εσωτερικής διαμάχης των Συντηρητικών και άλλος ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός στη συνέχεια. Όποιος γίνει ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών πρέπει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει το μέλλον της χώρας μας μέσω άμεσων γενικών εκλογών» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει σε όποιον κι αν αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit. «Από την πλευρά μου, δεν βλέπω η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει σε όποιον κι αν είναι ο νέος πρωθυπουργός μια καλύτερη ή πολύ διαφορετική συμφωνία από εκείνη που προσφερόταν στην Τερέζα Μέι», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk της Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωση της Μέι ότι θα παραιτηθεί. «Αυτή η ιδέα ότι ένας νέος πρωθυπουργός θα είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής και θα εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία; Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία του Brexit, δήλωσε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας: «Είναι δύσκολο να μην λυπηθούμε την κυρία Μέι, αλλά από πολιτική άποψη δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της», ανέφερε σε μια δήλωση. «Τώρα έχουν φύγει δύο ηγέτες των Συντηρητικών που είχαν φιλοευρωπαϊκά ένστικτα. Είτε το κόμμα θα μάθει αυτό το μάθημα είτε θα πεθάνει».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε: «Η αποχώρησή της δεν θα επιλύσει το χάος του Brexit που δημιούργησαν οι Τόρις (Συντηρητικοί). Μόνο φέρνοντας πάλι το θέμα στον λαό μπορεί να γίνει αυτό. Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει επίσης πολύ λάθος για έναν άλλο Συντηρητικό να εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ χωρίς να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές. «Η προοπτική ένας ακόμη πιο σκληροπυρηνικός οπαδός του Brexit να γίνει τώρα πρωθυπουργός και να απειλεί με έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πολύ ανησυχητική» ανέφερε η Νίκολα Στέρτζον.

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και και φαβορί για να αντικαταστήσει τη Μέι, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Μια πολύ αξιοπρεπής δήλωση από την @theresa_may. Σας ευχαριστώ για τη στωική υπηρεσία σας στη χώρα μας και στο Συντηρητικό Κόμμα. Είναι τώρα η ώρα να ακολουθήσουμε την έκκλησή της: να ενωθούμε και να υλοποιήσουμε το Brexit».

ΕΕ: Η παραίτηση Μέι δεν αλλάζει κάτι στη θέση μας για τη συμφωνία

Η παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των 27 για την συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα σεβασθούμε τον νέο πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αλλάζει στην θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς την συμφωνία της αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της πρωθυπουργού και δεν αισθάνθηκε καμία χαρά. Εχει εκτιμήσει την συνεργασία του με την Τερέζα Μέι την οποία σέβεται και θεωρεί θαρραλέα γυναίκα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμος να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τον νέο πρωθυπουργό, όποιος και αν είναι, χωρίς ωστόσο να σταματήσει τις επαφές με την Τερέζα Μέι», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το «θαρραλέο έργο» της Τερέζα Μέι και ζήτησε μία «ταχεία αποσαφήνιση» για την εξέλιξη του Βrexit, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.