Ο Guardian έγραψε ότι ήταν «η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά την Νυρεμβέργη». Η  γερμανική ZDF έκανε λόγο για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών».
Η ιστορία, σε κάθε περίπτωση, γράφει από χθες μια σελίδα-σταθμό για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: Η Χρυσή Αυγή, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι από χθες εγκληματική οργάνωση και η ηγεσία της είναι ένοχη για την διεύθυνση των εγκληματικών της πράξεων.

Ads

Ακριβώς αυτό το γεγονός, ότι η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου δεν αναφέρεται μόνον σε εγκληματική οργάνωση αλλά ενοχοποιεί ως εγκεφάλους και ηγέτες της συγκεκριμένα άτομα ανοίγει τον δρόμο για να οδηγηθούν πιθανώς στην φυλακή τουλάχιστον επτά στελέχη της Χρυσής Αυγής: Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Νίκος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, το «κλειδί» που θα κρίνει τις ποινές γι αυτά τα επτά πρόσωπα είναι το εάν θα τους αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά.

Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι ο Νίκος Μιχολολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης είναι αντιμέτωποι με ποινές 5 έως 15 χρόνων κάθειρξης.

Ads

Εαν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι ποινές αρχίζουν από τα 2 έτη και φθάνουν στα 8 έτη.

Από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάσισαν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης η όλη διαδικασία πέρασε στη φάση κατά την οποία οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζητούν ελαφρυντικά. Οι ποινές πλην θεαματικού απρόοπτου θα ανακοινωθούν σήμερα.

Hδη, έως χθες το βράδυ είχαν ζητήσει – δια των συνηγόρων τους – αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου οι Ελένη Ζαρούλια,  Ηλίας Κασιδιάρης, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.

Αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησε και ο – ακόμη – ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος όμως νωρίτερα και μετά την απόφαση είχε επιδοθεί σε… ανένδοτο κατά του «συστήματος» και της Δικαιοσύνης μέσω twitter.
 
Πέραν των ελαφρυντικών, καθοριστικό για την τύχη των χρυσαυγιτών θα είναι και το εάν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι άμεσα εκτελεστές ή θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Εδώ, αναμένεται να δοθεί και η τελευταία μεγάλη νομική μάχη, καθώς από το εάν θα υπάρξουν αναστολές ή όχι θα κριθεί και το εάν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στην φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.
 
Οι ένοιχοι
 
Ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Παπάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Παράλληλα ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι: Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης, Ζαρούλια, Μίχος, Μπούκουρας, Αρβανίτης.