Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το είπε… κομψά μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 «αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού». Θα μπορούσε να είναι κι η… εναλλακτική διατύπωση της παραδοχής ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι προεκλογικές υποσχέσεις και η μετεκλογική πραγματικότητα απέχουν πλέον παρασάγγας και ο μύθος της φορολογικής ανακούφισης της μεσαίας τάξης παραπέμπεται στο απώτερο, κι άγνωστο μέλλον, μαζί με την μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης το είπε πολύ πιο καθαρά μιλώντας στην ίδια επιτροπή: Είπε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «έχουν έντονα ταξικά χαρακτηριστικά κι αποδεικνύουν τον ισχυρό νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα τους». «Η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τη μεσαία τάξη, πράττει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε για την προστασία της, ενώ στέλνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στο λάκκο των λεόντων».
Του λόγου το αληθές έρχονται να αποκαλύψουν ακόμη πιο καθαρά οι ίδιοι οι αριθμοί: Οι φορολογικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ευνοούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κερδίσουν συνολικά 635 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24%.
Οι αριθμοί επίσης λένε ότι από τη νέα φορολογική κλίμακα που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2020 οι ουσιαστικά και από τη μείωση του πρώτου, εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% κερδισμένοι είναι μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ η μεσαία τάξη των μισθωτών έχει ελάχιστα οφέλη. Πρόκειται για οφέλη που δεν φθάνουν ούτε τα… 2 ευρώ τον μήνα για όσους είναι μισθωτοί κι έχουν εισοδήματα 20.000 ευρώ τον χρόνο – η μείωση της φορολογίας, δηλαδή, είναι ανύπαρκτη στο όνομα του «δημοσιονομικού ρεαλισμού» που επικαλέστηκε ο κ. Σταϊκούρας. Ακόμη δε και για τους πλέον χαμηλόμισθους, τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως, θα δουν τον φόρο που τους αναλογεί να μειώνεται κατά 177 ευρώ τον χρόνο. Η αντίστοιχη μείωση όμως για ελεύθερους επαγγελματίες με το ίδιο εισόδημα – 10.000 ευρώ – θα φθάσει στα 1.300 ευρώ ετησίως.
Οι ίδιοι αριθμοί λένε ακόμη πως το αφορολόγητο όριο επί της ουσίας μειώνεται και οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν στην πραγματικότητα πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις αντί για μειώσεις, λόγω της αύξησης του αναγκαίου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικές αποδείξεις
Η αύξηση του εν λόγω ποσού στο 30% του εισοδήματος σημαίνει, πρακτικά, ότι κυρίως ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα – ακόμα και χαμηλόμισθοι θα δυσκολευτούν πολύ το 2020 για να πιάσουν το νέο στόχο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Κι όσοι δεν το καταφέρουν θα αντιμετωπίσουν, αντί για μείωση φόρων, φορολογικό πέναλτι 22% – θα επιβαρυνθούν δηλαδή με ποινή έξτρα φόρου 22%.
Την παγίδα αυτή επισημαίνει με έντονο τρόπο σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «απάτη» και τονίζοντας ότι «μετά την επιβεβαίωση ότι ο θησαυρός των ελαφρύνσεων που έταζε ο κ. Μητσοτάκης στα χαμηλά και μεσαία στρώματα ήταν άνθρακες, έρχονται και οι επιβαρύνσεις. Χιλιάδες νοικοκυριά, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις 22%, αφού η υποχρέωση συγκέντρωσης του 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές αποδείξεις θα είναι άπιαστο όνειρο.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση καταργεί από την πίσω πόρτα το αφορολόγητο που κατάφερε να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Μητσοτάκης, που κέρδισε τις εκλογές με σημαία τις δήθεν ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, θα είναι πολύ ευρηματικός στις δικαιολογίες για τη νέα του απάτη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >