Ο Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να δήλωσε πως δεν θα δώσει «χρίσμα» για τον υποψήφιο διάδοχό του στον δήμο Θεσσαλονίκης, η πολιτική του επιρροή όμως θα κρίνει πολλά ως προς την έκβαση της εκλογικής μάχης. Και, κυρίως, θα κρίνει εάν θα έχει τύχη το εγχείρημα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε έναν κοινό υποψήφιο – κοινώς, εάν μπορεί να υπάρξει μια νέα υποψηφιότητα «τύπου Μπουτάρη» που θα μπορούσε να ενώσει αριστερά και κεντροαριστερά.

Ads

Προσώρας – κι εάν δεν υπάρξουν νέες, παρασκηνιακές πολιτικές γέφυρες – η προσπάθεια εμφανίζεται επισφαλής, κρίνοντας τουλάχιστον από την ανοιχτή αντιπαράθεση Μπουτάρη και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την υποψηφιότητα Νοτοπούλου. Ο απερχόμενος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επέλεξε να δείξει δημοσίως την δυσφορία του για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει προκαταβολικά την νυν υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ως το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να εκφράσει το προοδευτικό μέτωπο και να λάβει και την στήριξη της «Πρωτοβουλίας», της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη.

Η προσπάθεια αυτή εκφράστηκε κυρίως από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είπε ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι πρόσωπο «που μπορεί να εγγυηθεί τη συσπείρωση των δυνάμεων του ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου». Ο Γιάννης Μπουτάρης, παρ’ ότι στο παρελθόν έχει εκφραστεί θετικά για την υφυπουργό, έσπευσε να εκφράσει ευθέως την δυσαρέσκειά του – μια δυσαρέσκεια, την οποία όσοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του δημάρχου αποδίδουν στο ότι θεώρησε πως επιχειρείται κομματικό «καπέλωμα» της αυτοδιοικητικής του κίνησης.

Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε πως η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία» «δεν ανέχεται κομματικές υποψηφιότητες». Κι επέλεξε να κάνει την δήλωση αυτή μετά την συνάντησή του με τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προφανές μήνυμα προς την Κουμουνδούρου.

Ads

Το κλίμα αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Νοτοπούλου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, παρ’ ότι είναι «κλειδωμένη» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια φέρεται να λέει σε συνομιλητές της ότι οι ανακοινώσεις πρέπει να γίνουν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και πως δεν θα είναι κομματική υποψήφια, κατά τις πληροφορίες όμως στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο πολιτικό παρασκήνιο προκειμένου να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες στήριξης της υποψηφιότητας Νοτοπούλου από τον απερχόμενο δήμαρχο.

Σ’ αυτό το κλίμα, η απόσταση που κρατά μέχρι στιγμής ο Γιάννης Μπουτάρης από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης ανοίγει διόδους προσδοκιών στην Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ο ίδιος ο Νίκος Ταχιάος είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον δήμαρχο και, εμμέσως πλην σαφώς, φρόντισε να εμφανίσει εαυτόν ως εν δυνάμει συνεχιστή του έργου του. «Δεν φοράω σκουλαρίκι και δεν έχω τατουάζ», είχε πει, «αλλά θα συνεχίσω να δουλεύω για το brand της Θεσσαλονίκης».

Τούτο δεν σημαίνει ότι ο δρόμος για τον κ. Ταχιάο – πρόσωπο που έχει στενούς πολιτικούς δεσμούς με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά όχι και με το καραμανλικό μπλοκ της ΝΔ – θα είναι εύκολος. Δεν θεωρείται υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και να συσπειρώσει όλες τις «συνιστώσες» της συντηρητικής παράταξης στην Θεσσαλονίκης, ενώ το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα βρει μπροστά του είναι η υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος έχει ισχυρό μηχανισμό στην βόρεια Ελλάδα και στενούς δεσμούς με τον ΠΑΟΚ, επιμένει ότι θα κατέβει υποψήφιος ως ανεξάρτητος και μέσα στην επόμενη εβδομάδα σχεδιάζει και μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση όπου θα κάνει και την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού του.

Καθοριστικό κομμάτι, επίσης, του δύσκολου πολιτικού παζλ που διαμορφώνεται στην Θεσσαλονίκη είναι και το εάν θα είναι τελικά ή όχι υποψήφια, με την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής η Ευα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ έχει επίσης ισχυρή βάση πολιτικών στηριγμάτων και ψηφοφόρων στην βόρειο Ελλάδα και έχει διαμηνύσει ότι θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις πριν από τις γιορτές.