Οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που δείχνουν μεγάλη απήχηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (μέχρι και 92%!) έχουν προκαλέσει προβληματισμό και συζητήσεις στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ads

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να ακουστούν πολλά γι αυτό το θέμα και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της προέδρου Φ. Γεννηματά και του ανταγωνιστή της για την ηγεσία Α. Λοβέρδου.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου επιτέθηκε με ασυνήθιστη ένταση στον επικεφαλής της εταρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis Στράτο Φαναρά. Σε ανάρτησή του στο Twitter αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία της μέτρησης: «Ο φίλος Στράτος Φαναράς της Μέτρον Ανάλυσις, ξέχασε να γράψει ότι η δημοσκόπηση με το Εμβερικό 92% έγινε ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης που ήταν κάποτε στο χώρο μας. Στράτο σε κατηγορώ ευθέως για φανταστική δημοσκόπηση και σε προκαλώ να με μηνύσεις! Τι όχι;;;»

Ο Στράτος Φαναράς σήκωσε το γάντι και επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας την έρευνά του: «Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ήρθε να προστεθεί στον ατελείωτο κατάλογο όσων με έχουν κατηγορήσει κατά καιρούς ότι έκανα ψευδή δημοσκόπηση για να τους πλήξω. Ειλικρινά δεν το περίμενα γιατί τον γνωρίζω και τον τιμώ. Και βεβαίως στεναχωρήθηκα για άλλη μια φορά. Είναι πια τόσες πολλές αυτές οι φορές κι ακόμα να συνηθίσω.

Ads

»Θέλω να του πω δημοσίως και θα το έκανα και ιδιωτικώς αν μου τηλεφωνούσε ότι θα επιμείνω να αναζητώ τις αιτίες των πραγμάτων, δεν θα ψάχνω πως να παρακάμψω τα δύσκολα ερωτήματα και προφανώς δεν θα τον μηνύσω όπως μου ζητά να κάνω. Εδώ δε μήνυσα άλλους κι άλλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι εσαεί θα κρατώ αυτή τη στάση. Κάποτε ίσως αποφασίσω ότι έφτασε “ο κόμπος στο χτένι”.

»Το δεύτερο που θέλω να του πω είναι ότι οι σημερινοί 80αρηδες που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα μαζί με τους συνοδούς τους είναι οι 35αρηδες της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτοί που ακολούθησαν το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να αλλάξουν τώρα εκλογική συμπεριφορά και να ψηφίσουν ΝΔ ας μην ανησυχεί τόσο, αλλά ίσως έχουν κάποιο λόγο να πουν μια καλή κουβέντα για τον Πρωθυπουργό (και όχι για τη ΝΔ). Εξ ου και στην πρόθεση ψήφου το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να κινείται στην αναγωγή περίπου στα επίπεδα που κατέγραψε στις εκλογές.

»Και τέλος, ευτυχώς που η έρευνα αυτή γίνεται σε μηνιαία βάση και θα είμαστε εδώ πιθανόν όλοι μαζί και τον επόμενο μήνα για να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο της επιρροής του Κυριάκου στο Κέντρο και τι συμβαίνει με τις σχέσεις του με τη Δεξιά.

»Σε κάθε περίπτωση ειρήνη υμίν σύντροφοι. Δεν έκανα “φανταστική” δημοσκόπηση. Εδω δεν αντέγραψα ποτέ μου σε εξετάσεις ούτε από ψίθυρο συμφοιτητή μου ή συμμαθητή μου, τέτοιο τερατούργημα κατά της Δημοκρατίας θα έκανα μετά από 30 χρόνια ερευνητικής πορείας;

»Υγ. Για λόγους τύπου αλλά και ουσίας να αναφέρω ότι κάθε εταιρεία μέλος του ΣΕΔΕΑ ελέγχεται τακτικά ή έκτακτα όπως ο νόμος ορίζει».

Και ενώ η επιρροή του Κ. Μητσοτάκη στο κέντρο κυριαρχεί στις συζητήσεις στην κεντροαριστερά ήρθε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κυρανάκης να θυμίσει τι σημαίνει δεξιά. Με μια ανάρτηση για την επέτειο 25 χρόνων από την κρίση των Ιμίων άφησε πολύ άσχημο υπονοούμενο για τον Κ. Σημίτη εξοργίζοντας το ΚΙΝΑΛ: «Το βράδυ των Ιμίων ήταν από τις στιγμές της Ιστορίας που κάποιοι ήταν ανεκτικοί σε μια μικρότερη Πατρίδα» έγραψε στο twitter ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Με τη θυσία τους, Βλαχάκος, Καραθανάσης, Γιαλοψός ύψωσαν εθνικό ανάστημα. Έθεσαν το όριο. Αντέξαμε και σήμερα βήμα-βήμα μεγαλώνουμε την Ελλάδα. Τους το χρωστάμε. Αθάνατοι» προσέθεσε στην ανάρτησή του.

Πρώτος αντέδρασε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά. «Εδώ βλέπουμε τον υπερ-μπατριώτη Κυρανάκη να κάνει υπαινιγμούς μειοδοσίας για τον Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς για τα Ίμια, για την Αριστερά (πού δεν ήθελε πολεμική σύρραξη).Για όσους θεωρούν τον διάλογο με την Τουρκία ως την μόνη λύση στο Αιγαίο. Εθνικισμός από τα Lidl» έγραψε.

Ακολούθησε ο γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου: «Ο Κυρανάκης λέει αυτό που υποστηρίζει η ΝΔ! Οι υποστηρίζοντες όμως την κυβέρνηση της ΝΔ και ταυτόχρονα κατηγορούμενοι από τη ΝΔ;».

Υπήρξαν και άλλα οργισμένα σχόλια, όπως από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Π. Βλάχο, ενώ ο προερχόμενος από το Ποτάμι Π. Καρκατσούλης έκανε σύνδεση με τη συζήτηση για το κέντρο: «Ενα κόμμα όπως η ΝΔ με ακροδεξιούς και πατριδοκάπηλους, χωρίς μεταρρυθμιστική ατζέντα για το μεγάλο θέμα του οικονομικού αφανισμού των μικρομεσαίων δεν μπορεί να λογίζεται ως κόμμα του κέντρου. Οσες μεταγραφές προθύμων και αν κάνει».

Για την επέτειο των Ιμίων αναρτήσεις έκαναν βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ όπως ο Θ. Πλεύρης και ο Κ. Μπογδάνος, ενώ το θέμα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «Εστία» και «Δημοκρατία»  με καταγγελίες για «αμνησία» του Κ. Μητσοτάκη.