To πιο συγκλονιστικό εύρημα δημοσκόπησης εδώ και χρόνια, για όσους ασχολούνται με την ενημέρωση, είναι αυτό της τελευταίας μέτρησης της prorata για τον τρόπο που διαμορφώνεται η άποψη των πολιτών σε ένα μείζον θέμα, σε σχέση με την πηγή της ενημέρωσης. Εύρημα που, σε ένα ευρύτερο πεδίο, αντικατοπτρίζει την ποιότητα της δημοκρατίας και της πολυφωνίας.

Ads

Σύμφωνα με τη μέτρηση που έγινε γύρω από την εκτίμηση του κοινού για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, το κοινό που ενημερώνεται καθημερινά από την τηλεόραση εκτιμά ως θετική τη διαχείριση σε ποσοστό 64% ενώ το κοινό που ενημερώνεται σε τακτική βάση από τα social media εκτιμά αρνητικά τη διαχείριση της κυβέρνησης σε ποσοστό 63%! Ακόμη πιο μεγάλη είναι η απόσταση, ανάμεσα στα δύο κοινά, στο ερώτημα για τις ευθύνες της διασποράς του κοροναϊού. Αυτή η εντυπωσιακά αντίστροφη εικόνα  είναι η εμφατική επιβεβαίωση του μεγάλου αλλά αρνητικού ρόλου που διαδραματίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης  αλλά και της πολυφωνίας που εξασφαλίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι προφανώς η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης καθώς η μέτρηση επιβεβαιώνει απόλυτα τις κατηγορίες μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας ότι οι τηλεοράσεις προωθούν ένα μοντέλο μονόπλευρης, υπερβολικής, ακραία φιλοκυβερνητικής ενημέρωσης. Η οποία εξηγεί αρκετά την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό αλλά και την μανία της κυβέρνησης να ενισχύει και να διαπλέκεται εξόφθαλμα με τα συστημικά ΜΜΕ αφού η στρατηγική της αποδίδει. «Γερνάει» όμως, όπως το ηλικιακό κοινό που επηρεάζεται ακόμη.

Στον αντίποδα, ένα εξ ορισμού θεωρητικά λιγότερο αξιόπιστο μέσο, όπως τα κοινωνικά δίκτυα,  που αποτελεί συνονθύλευμα προσωπικών απόψεων και ποικιλίας ειδήσεων, που όμως είναι πολυσυλλεκτικό και δεν μονοπωλείται, φαίνεται ότι εξασφαλίζει πολύ πιο σφαιρική ενημέρωση στον πολίτη από ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Και αποδεικνύει ότι σε συνθήκες, έστω, επιφανειακής ισομέρειας ο πολίτης αξιολογεί ιδιαίτερα ιδιαίτερα αρνητικά τη σημερινή κυβέρνηση.

Ads

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή και στα κοινωνικά δίκτυα, διαθέτοντας πανίσχυρους μηχανισμούς, σχεδιασμό και πόρους σε μια εποχή που δεν έχει σχέση με το 2012  όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε από την ορμή ψηφιακών μέσων. Όμως ακόμη και έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τα fake news, τα τρολς και τις υπερβολές που ενδημούν, παραμένουν πιο ισορροπημένη πηγή πληροφόρησης με τα mainstream μέσα.

Αυτή η αντίφαση με την κατασκευασμένη και ομοιόμορφη εκδοχή πραγματικότητας των τηλεοπτικών σταθμών, που ακολουθεί το κυβερνητικό αφήγημα και  δοκιμάζει την κοινή λογική όπως ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, είναι πρωτόγνωρη. Το γεγονός ότι η αντίληψη ενός πολίτη για την πραγματικότητα και την κριτική της πολιτικής δεν προκύπτει από ταξική, μορφωτική, ηλικιακή ή άλλη θεώρηση αλλά από την πηγή που αντλεί ενημέρωση, είναι μια δοκιμασία για την ίδια τη δημοκρατία.

Αν και δείχνει ότι η μονομέρεια της ενημέρωσης, συνεχίζει να στηρίζει ουσιαστικά μια καταστροφική κυβέρνηση που θα αφήσει πραγματικά συντρίμμια, τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε  στην αποδρομή μιας mainstream εποχής και την ανατολή μιας νέας, ψηφιακής, που οι ελίτ ακόμη δεν έχουν ελέγξει πλήρως.