Οι γενικευμένες περικοπές για τη διαχείριση των δημοσιονομικών δεικτών δυσχεραίνουν όσο ποτέ την προετοιμασία της χώρας η οποία «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενόψει της διοργάνωσης στο Λονδίνο το καλοκαίρι. Τη συγκεκριμένη παράμετρο της κρίσης χρέους αναδεικνύουν με εκτενή δημοσίευση οι New York Times, θέτοντας το ερώτημα: «Τι συμβαίνει αν η χώρα η οποία επινόησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι σε θέση να παράγει Ολυμπιακούς Αθλητές;» Στο tvxs.gr: Β.Σεβαστής: Οι αθλητές αισθάνονται ότι εισπράττουν απαξίωση από την πολιτεία Σπ.Καπράλος: Παρόλες τις δυσκολίες, η Ολυμπιακή αποστολή θα αντεπεξέλθει

Ads

 
Προβληματισμός
 
Μισθοί προπονητών και αθλητών είναι αισθητά μειωμένοι. Μέρος τους δεν καταβάλλεται στην ώρα του. Αθλητικές υποδομές υπολειτουργούν. Παλιά κίνητρα και διευκολύνσεις έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη των αντικινήτρων και των περιττών δυσκολιών. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) εκφράζει έντονο προβληματισμό για την πορεία του ελληνικού αθλητισμού, πόσο μάλλον για τις επιδόσεις της ελληνικής αποστολής στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
 
«Συμμεριζόμαστε απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ωστόσο, θεωρούμε ότι οι περικοπές τις οποίες υπέστη ο αθλητισμός -όχι μόνο το 2011- τα τελευταία χρόνια είναι υπερβολικές, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με ΔΕΚΟ ή άλλους δημόσιους τομείς οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ‘τρύπες’ και ελλείμματα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής.
 
Η αρχική μείωση της χρηματοδότησης για το 2011 ανήλθε περίπου στο 1 εκατ. ευρώ (από 8.4 εκατ. σε 7,3 εκατ.), ωστόσο, το Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν περικοπές της τάξης του 50%. Ιδιαίτερα μειωμένη αναμένεται να είναι η επιχορήγηση και το 2012.
 
«Και σκεφτείτε ότι πριν από τις δεύτερες περικοπές είχαμε ήδη δαπανήσει χρήματα για το 2011. Κάποιους μισθούς δεν μπορούμε να τους καταβάλουμε, καθώς η περικοπή των εγκεκριμένων πιστώσεων για το ίδιο έτος ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Κατά τη γνώμη του, «δεν σώζεται η Ελλάδα με λίγα εκατ. ευρώ τα οποία επενδύονται στη νεολαία, στον κόσμο που προσπαθεί να βρει διέξοδο από τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα μέσα από το διασωματειακό αθλητισμό».
 
Ο ίδιος θίγει ακόμη μία πτυχή: «Δεν είναι δυνατό αθλητές, τόσο υψηλού επιπέδου, οι οποίοι υπηρετούν στο δημόσιο τομέα να υπόκεινται (βάσει νόμου του 2010) σε περικοπές ημερομισθίων και ενσήμων για τις μέρες κατά τις οποίες χρειάζεται να μεταβούν σε κέντρα προετοιμασίας ενόψει διεθνών διοργανώσεων, όπου πρόκειται να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Αισθάνονται ότι εισπράττουν μια απαξίωση από την πολιτεία, εκπρόσωποι της οποίας μετά από επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού σπεύδουν να περιληφθούν στο κάδρο αντίστοιχων φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων».
 
Αισιοδοξία
 
Λιγότερο προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) Σπύρος Καπράλος, ο οποίος στέκεται στις χορηγίες οι οποίες έχουν διασφαλιστεί για την Ολυμπιακή προετοιμασία μέσω του ΟΠΑΠ (5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-12) και ξένων ιδιωτικών εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα αυτά ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, σαφώς λιγότερα από τα 7-8 εκατ. ευρώ της πάλαι ποτέ κρατικής επιχορήγησης.
 
«Ωστόσο, είναι χρήματα τα οποία, αν ξοδευτούν σωστά από τις ομοσπονδίες και αξιοποιηθούν καθαρά για τον υψηλό αθλητισμό, θα πιάσουν τόπο. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα θα είναι αυτή τη φορά μικρότερη σε μέγεθος, πιστεύουμε ότι οι επιτυχίες θα είναι μεγαλύτερες από τα 4 μετάλλια στο Πεκίνο», εκτιμά ο κ. Καπράλος. Βάσει των κριτηρίων τα οποία θέτει η ΕΟΕ, έως τώρα 55 αθλητές έχουν «πιάσει» τα όρια χρηματοδότησης για τη συμμετοχή τους στην αποστολή του Λονδίνου.
 
Ο κ. Καπράλος ζητά με τη σειρά του από την πολιτεία να επαναφέρει τα κίνητρα για τους αθλητές, καθώς θεωρεί ότι «από τις υπερβολές του παρελθόντος πήγαμε στο άλλο άκρο». Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποιεί ότι συζητείται με τη ΓΓ Αθλητισμού, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες της Ολυμπιακής προετοιμασίας, οι δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται οι αθλητές της αποστολής να χορηγούν άδειες μετ’ αποδοχών και γενικότερα να διευκολύνουν το έργο τους.
 
«Είμαστε αισιόδοξοι. Οι αθλητές της αποστολής θα καταδείξουν στον Έλληνα πολίτη ότι, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, είναι ικανοί να τους κάνουν υπερήφανους», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, καταλήγοντας:
 
«Είναι εύκολο να πει κανείς: ‘Εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς. Θα δίνουμε χρήματα στον αθλητισμό;’. Ο αθλητισμός όμως είναι κοινωνικό αγαθό. Ας αναρωτηθεί κανείς που θα βρεθούν οι νέοι αν σταματήσουν να λειτουργούν τα γυμναστήρια και τι θα συνεπάγεται αυτό για τη μελλοντική υγεία των πολιτών αυτής της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για φάρμακα και νοσοκομεία…»