Μέχρι τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έφτασε ο απόηχος από την αμηχανία της Αθήνας για το κατασκοπευτικό θρίλερ της πτήσης της Ryanair και την αναγκαστικής προσγείωσης στο Μινσκ.

Ads

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Alexia Kefalas κάνει λόγο για έκπληξη της Αθήνας και εμφανή ανησυχία μεταξύ των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών, που αλληλοκατηγορούνται.

Σημειώνει ότι η αντιπολίτευση επικρίνει τον ρόλο της ΕΥΠ, των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αναφέρονται απευθείας στον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, ότι «όλα αυτά είναι απαράδεκτα», το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει την έλλειψη «εθνικής προστασίας του ακτιβιστή», ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στο διάσημο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «και να παρακολουθήσει την παρέμβαση της αντιπάλου του Alexandre Loukachenko, Sveltana Tikhanovskaïa», αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.

Ads

Υπογραμμίζει ότι σε αυτή την διαμάχη προστίθεται η αντίδραση του Michael O’Leary, προέδρου της Ryanair, ο οποίος υποστηρίζει, ότι «αρκετοί πράκτορες της KGB της Λευκορωσίας ήταν στην πτήση», ενώ οι Έλληνες «επιζώντες» της πτήσης εναλλάσσονται στα ΜΜΕ για να περιγράψουν την τραυματική τους εμπειρία, πιστεύοντας, ότι το αεροπλάνο «θα είχε εξουδετερωθεί, εάν ο πιλότος δεν είχε αποδεχτεί την εκτροπή».

Κατά την δημοσιογράφο, σε αυτό το τεταμένο κλίμα, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: Ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες της ΕΥΠ για την παρουσία μυστικών πρακτόρων της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο με προορισμό το Βίλνιους; Εάν όχι, μπορούμε να μιλήσουμε για αποτυχία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών;

Σύμφωνα με την ίδια, ο Κωνσταντίνος Φίλης, εμπειρογνώμονας Διεθνών Σχέσεων, υποστηρίζει, ότι η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη, αναφέροντας: «Ο δημοσιογράφος ήταν εύκολα ανιχνεύσιμος. Δημοσίευε όλες τις μετακινήσεις του στα κοινωνικά μέσα, οπότε δεν είχε έρθει στην Ελλάδα ινκόγκνιτο. Αντιθέτως, οι πράκτορες της Λευκορωσίας ήθελαν ίσως να εμποδίσουν τη Sveltana Tikhanovskaya, αλλά απέτυχαν. Επέστρεψε τελικά στη Λιθουανία χωρίς πρόβλημα. Ίσως χάρη στις ελληνικές υπηρεσίες, ποιος ξέρει… »

Ο εμπειρογνώμονας δεν αποκλείει επίσης, ότι η Ελλάδα είναι κρησφύγετο κατασκόπων, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου, «μέσω της Εκκλησίας, κατάφεραν να διεισδύουν ρωσικά δίκτυα», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται για κατασκοπεία, όπως στα Βαλκάνια» ή όπως αυτή που γνώρισε το Άγιον Όρος τα έτη 1970 και 1980.

«Σε μια χώρα, σταυροδρόμι τριών ηπείρων και η οποία το 2015 είδε περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να διασχίζουν σύνορα της – και, μεταξύ αυτών, ορισμένοι ήταν τζιχαντιστές δεύτερης γενιάς, που επέστρεφαν από το Ιράκ – τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε μια τέτοιου είδους κατάσταση, ακόμη και μια δικτατορία δεν μπορεί να κάνει τίποτα», αναφέρει, σύμφωνα με την δημοσιογράφο ο κ. Φίλης.

Kατά την κα Kefalas, απομένει να διερευνηθεί, πώς οι Λευκορώσοι γνώριζαν, ότι ο αντιφρονών δημοσιογράφος ταξίδευε σε αυτήν την πτήση και ότι το αεροπλάνο διερχόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, τη συγκεκριμένη στιγμή.